EXCLUSIV Dăncilă nu știe de glumă. Rareș Bogdan comentează războiul dintre premier și Times New Roman

Viorica Dăncilă nu știe de glumă. Între premier și Times New Roman s-a pornit un adevărat scandal, iar redactorul șef al publicației a acuzat că libertatea sa de exprimare a fost pusă în pericol. În acest context, Mediastandard.ro a luat legătura cu jurnalistul Rareș Bogdan, pentru a afla opinia sa.

Întrebat cum vede gestul ziaristului de a îi cere lui Dăncilă daune învaloare de un leu, pentru că ”tăvălește imaginea și demnitatea de român încă din 21 ianuarie 2009, în calitate de europarlamentar, și din 29 ianuarie 2018 în calitate de prim-ministru al României”, realizatorul TV a răspuns: ”Minunat. Am o părere mai mult decât bună, oamenii inteligenți găsesc soluții inteligente. Apanajul umorului este apanajul inteligenței și mi se pare o găselniță excepțională, mai ales că rezolvă o problemă de rușine națională, prin demersul lor. Ceea ce face doamna Dăncilă, secreatul de stat ”tricoaie”, ”tractor” Paul Stănescu, ministrul Economiei, domnul Andrușcă – este o rușine la adresa ideii de inteligență românească. Dacă existau doar astfel de personaje în România, nu se mai putea vorbi de IQ românesc ridicat sau de inteligență românească superioară. Personajele respective sunt absolut ridicole. Eu sunt absolut convins că doamna care face curățenie în redacția Times New Roman, sau cine calcă cămășile sau le prepară ceaiul, ar putea fi un premier infinit mai bun decât doamna Dăncilă, pentru că stând lângă băieți inteligenți și fete inteligente, au primit la rândul lor șansa de a învăța lucruri – nu ne-ar face cu siguranță de râs dacă ar fi în poziția doamnei Dăncilă.”

În plus, Rareș Bogdan a subliniat că deși și el a fost în atenția publicației de satiră, sprijină demersul TNR, comparându-i pe actualii guvernanți cu niște elevi slabi la învățătură.

”Susțin întru totul demersul colegilor de la Times New Roman. Să ne înțelegem: de-a lungul timpului, Times New Roman nu a fost deloc lipsit de aciditate cu mine, dar asta e, dacă exiști în spațiul public, e normal să se vorbească de tine și de bine, și de rău, important e să se vorbească. Prima șansă pentru un produs sau un produs jurnalistic este ca el să existe ca nume. Prima șansă a unui jurnalist este ca el să fie recunscut ca nume, să aibă notorietate, apoi să aibă grijă cum se proiectează în spațiul public, ce fel de mesaje emite. Times New Roman nu a fost întotdeauna prietenos cu mine – dincontră, aș spune – dar cu toate astea, le apreciez întru totul inteligența, îi citesc cu mare, mare plăcere și consider că în acest demers trebuie sprijiniți de toți cei care urăsc incompetența, prostia, urăsc lipsa de bun simț și mai ales lipsa de cultură atroce. În cazul liderilor PSD de astăzi, putem vorbi de o lipsă clară de cultură și de o repetinție generală. Oamenii ăștia cred că au fost repetenții claselor pe care le-au urmat. Nu cred că au avrut vreodată coronița de premiant pe cap, nici măcar aprecierile de mențiune, și cred că au fost la nivelul de ”ultimele bănci din clasă”, dar nu ultima bancă – acolo stau șmecherii și golanii -, ei au fost la nivelul de sub-mediocri, adică undeva pe rândul șapte, banca de la geam”, a punctat jurnalistul.

În încheiere, realizatorul emisiunii ”Jocuri de putere” a subliniat că Dăncilă nu își asumă funcția pe care o ocupă, întrucât a cerut daune pentru că a fost criticată și satirizată de o publicație: ”Bine, ei sunt și foarte proști, majoritatea. Neavând curiozitatea nici măcar să urmărească un post de știri când merg la cumpărături (că ei nu vizitează Parisul, să vadă Notre-Dame, Versailles sau Luvru, ei vizitează cel mult Galeriile de la Paris). Nivelul lor cultural e atât de scăzut încât n-au măcar curiozitatea să urmărească un post franțuzesc sau unul american, să înțeleagă ce se întâmplă cu Macron, ce se întâmpla cu Hollonde sau ce se întâmplă acum cu Donald Trump, ar înțelege să vadă agresivitatea jurnaliștilor francezi sau americani, agresivitatea jurnaliștilor de presă scrisă sau de radio din Marea Britanie, nu ar mai fi atât de pudibonzi și atât de afectați în momentul în care sunt criticați. Cei de la Times New Roman n-au făcut altceva decât să scoată în evidență și să prezinte public o realitate pe care o cunosc toți românii: doamna Viorica Dăncilă, din păcate pentru poporul român, este o distinsă doamnă, poate foarte bună mamă, poate foarte bună gospodină, poate o soție desăvârșită, dar un dezastru ca premier, că suferă de prostie grasă. Doamna nu a fost la școală – este prostuță, pur și simplu. Fiind prostuță, colegii de la Times New Roman n-au făcut altceva decât să vorbească despre gafele pe care această doamnă le face, despre gafele pe care le exprimă, despre rușinea pe care o aduce acestei țări, despre atingerea demnității noastre, care ne-a provocat prejudicii de imagine, și despre multe alte lucruri care ne fac să fim extrem de rușinați că am ajuns în anul Centenarului să avem un astfel de premier. Eu vă spun, sigur că n-aș putea fi pesedist, dar dacă aș fi – prin absurb – aș fi extrem de rușinat ca după Adrian Năstase, care poate fi acuzat de multe, că a cântat la aceiași masăcu Schroder, cu Berlusconi, cu Tony Blair, el poate fi acuzat de hoție, de ticăloșie, dar nu de prostie sau de lipsă de cultură. La fel și în cazul lui Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Viorel Hrebenciuc – ei nu erau niște oameni lipsiți de inteligență sau de cultură, erau doar niște escroci. E altceva. În cazul actual, avem așa la putere: escroci, ticăloși și, pe deasupra, și foarte proști. E o combinație care devine devastatoare pentru țara asta.”

Amintim faptul că, în urmă cu câteva luni, o publicație online de satiră a publicat un articol despre premierul României, pentru care autorul a fost dat în judecată de Dăncilă și alte femei cunoscute din Partidul Social Democrat, printre care și Gabriela Firea și iubita lui Liviu Dragnea, Irina Tănase. Ca răspuns la acțiunea în instanță, redactorul-șef al Times New Roman a deschis un dosar la rândul său, motivând că prin gafele făcute din postura de prim-ministru atinge demnitatea românilor şi prejudiciază imaginea ţării. Petrar a precizat şi că va cere în instanţă daune de 1 leu „pentru că luptă pentru păstrarea libertăţii de exprimare, nu pentru bani“.

„După episodul Priştina-Podgorica, la presiunea bunului simţ şi la sfaturile avocatului meu, Radu Sora, am decis să o dau şi eu în judecată pe Viorica Dăncilă. Asta se întâmplă în acelaşi dosar în care Viorica Dăncilă ne cere mie şi colegilor mei de la Times New Roman 100.000 de euro pentru că am spus despre ea într-un articol că este tâmpită. Ţin să precizez că nu mi-am dorit să fiu într-un asemenea conflict, ci este doar un răspuns la cererea absurdă făcută de Viorica Dăncilă. Este nu doar revoltător, ci de-a dreptul kafkian ca Viorica Dăncilă să îmi ceară 100.000 de euro pentru un articol care a stat online două zile, în timp ce ea îmi tăvăleşte imaginea şi demnitatea de român încă din 21 ianuarie 2009, în calitate de europarlamentar, şi din 29 ianuarie 2018 în calitate de prim-ministru al României.

Când libertatea de exprimare este atacată atât de halucinant, când ajungi să fii dat în judecată pentru o banală constatare, nu putem rămâne fără reacţie. Pentru că, repet, astfel de vremuri trăim: sunt dat în judecată de Viorica Dăncilă, care vrea 100.000 de euro prejudicii de imagine pentru c-am făcut-o tâmpită. 100.000 de euro pentru o constatare banală. O constatare pe care a făcut-o orice om cu un minim de discernământ. Aşa că îi cer şi eu prejudicii de imagine: nu mult, 1 RON, pentru că eu sau colegii mei luptăm pentru păstrarea libertăţii de exprimare, nu pentru bani“, a scris Călin Petrar.

Citiți comunicatul integral AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *