Cum se folosește Ucraina de donațiile în criptomonede
Guvernul de la Kiev s-a arătat foarte bine pregătit când vine vorba de prezența pe rețelele de socializare. De fapt, s-a mișcat atât de bine încât a reușit să-l convingă pe Elon Musk să le trimită un sistem de conectare la rețeaua de sateliți Starlink care să asigure internet de mare viteză populației ucrainiene.
Prezența pe social media a reușit să consolideze sprijinul internațional de care se bucură în aceste momente Ucraina, iar președintele Zelenski a devenit un simbol atât pentru ucrainieni, cât și pentru societățile din vestul Europei. Guvernul Ucrainei s-a folosit de toate mijloacele disponibile pentru a-și asigura sprijin din partea oamenilor, inclusiv donații în criptomonede.
Stand with the people of Ukraine. Now accepting cryptocurrency donations. Bitcoin, Ethereum and USDT.
BTC – 357a3So9CbsNfBBgFYACGvxxS6tMaDoa1P
ETH and USDT (ERC-20) – 0x165CD37b4C644C2921454429E7F9358d18A45e14
— Ukraine / Україна (@Ukraine) February 26, 2022
Autoritățile au postat pe contul oficial de Twitter adrese de digital wallet unde poți dona criptomonede. Adresele sunt controlate de guvern, însă sunt gestionate de o firmă specializată în cripto care se ocupă de donațiile și transferurile făcute prin portofelele digitale. Practic, acționează ca o bancă normală și se asigură că fondurile care intră în depozit nu sunt false și -când e cazul- schimbă fondurile cripto în valută reală.
Într-un interviu pentru TechCrunch, fondatorul acestei firme -numită Kuna- a vorbit despre conturile statului și cum anume se cheltuie criptomonedele astfel încât să fie de ajutor Ucrainei.
În momentul de față există două depozite cripto active în numele guvernului ucrainian. Unul este pe Twitter, iar celălalt se află pe Telegram. Cel de pe Twitter a fost creat de Kuna pentru guvern, iar cel de pe Telegram este depozitul firmei. Donațiile din contul firmei, însă, nu merg către armata ucraineană. Depozitele postate pe Twitter sunt destinate forțelor armate ale Ucrainei, iar detalii despre achizițiile făcute cu fondurile de acolo sunt -bineînțeles- secrete.
”Scopul acestui fond este pentru armată. Este operat în mare parte de către militari cu ajutorul Ministerului Transformării Digitale. Acolo, banii sunt cheltuiți pe bunuri speciale care sunt importate. Acestea merg direct la armată sau la forțele speciale. Ce anume se cumpără? Nu vă pot spune din motive evidente. Nu sunt sigur dacă guvernul va dezvălui de fapt ce am cumpărat, pentru că este un secret”, a declarat fondatorul Kuna în interviu.
Cât despre depozitul firmei, acesta este folosit pentru a ”cumpăra drone, benzină, pentru a hrăni oamenii sau pentru a plăti transporturi care evacuează oamenii din cele mai periculoase locuri, cum ar fi Kiev și Harkov”.
Până acum, în depozitul de pe Twitter s-au strâns peste 31 de milioane de dolari, iar în contul firmei aproape 17 milioane.
More than 30 millions 💪🏻💪🏻
Keep going and together we can #StopPutinNOW #StopWar #SaveUkraine pic.twitter.com/15jUDJpxNx
— Michael Chobanian (@ChobanianMike) March 2, 2022
E o măsură neconvențională de a apela la sprijinul oamenilor, însă nu este neașteptată. Gândește-te la popularitatea bunurilor cripto din ultima perioadă și la comunitatea tot mai mare a celor care aleg să investească în criptomonede și NFT-uri. Pe lângă asta, nu trebuie să pierdem din vedere că Ucraina este a patra cea mai mare piață de criptomonede din lume, iar guvernul ucrainean a legalizat -la jumătatea lunii februarie- critpomonedele.
Articole asemănătoare
Co-fondatoarea publicației rusești Meduza, vizată de spyware-ul Pegasus
Ești fan al metodei ”copy/paste”? Există o tastatură dedicată acestei operații!
China și-a mai găsit un inamic: trupele de băieți „feminini”
Jurnalist BBC, catalogat de Rusia drept „agent străin”
Viralul zilei: Ziua și gafa! Dăncilă a uitat în ce oraș se află