Cum să te uiți la clipuri de pe TikTok – fără să ai cont de TikTok

În ultima vreme TikTok este în centrul discuțiilor când vine vorba de social media, dar totul pare să meargă împotriva aplicației. Între autoritățile care ne amintesc că există un mare semn de întrebare cu privire la siguranța datelor și intențiile de interzicere completă a platformei, te afli tu – un simplu utilizator care vrea să se bucure în liniște de videoclipurile cu pisici sau cu lucruri stupide pe care le fac alți oameni.

Nu există un moment mai bun pentru a-ți recomanda câteva alternative serioase, care pot oferi o experiență similară cu TikTok, dar fără a avea cont de TikTok. Poți să urmărești liniștit videoclipuri, fără să-ți faci griji că datele ajung pe mâna Beijingului și – chiar mai important – ești ferit de algoritmul toxic al TikTok.

Comunitățile dedicate de pe Reddit

De departe cea mai bună variantă o reprezintă comunitățile de pe Reddit, create de alți utilizatori și unde se postează conținut de pe TikTok. Aici vorbim de videoclipuri din orice categorie pentru că oamenii distribuie ce consideră amuzant, interesant sau, pur și simplu, ciudat.

După cum spuneam mai sus, partea cea mai bună la aceste comunități (denumite subreddit) este că te ferește de algoritmul TikTok. Reddit funcționează pe baza acestor comunități, iar conținutul de acolo este generat exclusiv de utilizatori, fără interferențe din partea unui algoritm de recomandare.

Pe Reddit, sunt trei mari grupuri dedicate conținutului de pe TikTok și locurile unde sigur vei găsi genul de videoclipuri care ți-ar apărea pe pagina For You:

  1. r/TikTokCringe – nu te lăsa păcălit de nume, conținutul postat aici nu include doar clipuri cringe, ci orice este amuzant, educativ sau interesant. Este cea mai mare comunitatea dedicată videoclipurilor de pe TikTok (are peste 1.5 milioane de membri) și are, per total, cel mai variat și distractiv conținut dintre subredditurile centrare în jurul clipurilor TikTok.
  2. r/TikTok – deși pare foarte oficial, grupul este doar un loc în care utilizatorii sunt încurajați să distribuie clipurile lor preferate. Partea mai puțin bună o reprezintă postările prin care unii membri își promovează propriile conturi de TikTok, lucru ce se traduce –nu de puține ori– în conținut ceva mai sărăcacios decât r/TikTokCringe.
  3. r/TikToks – e cel mai mic subreddit dintre cele trei (aproape 20.000 de membri), însă are reguli clare împotriva promovărilor conturilor proprii. Fiind destul de mic pentru o comunitate, volumul de conținut este mai mic, însă este destul de bun.

Bineînțeles, există mult mai multe subreddituri unde găsești clipuri de pe TikTok, însă cele de mai sus sunt cele mai bune pentru că au un conținut variat, care poate înlocui foarte ușor pagina For You.

Shorts/Reels

YouTube Shorts și Instagram/Facebook Reels reprezintă alternativele parțiale pentru TikTok. Spun parțial pentru că, deși foarte mult conținut este duplicat sau chiar copiat, nu ești ferit de algoritmul de recomandare. YouTube și Meta își au propriile mecanisme prin care încearcă să capteze atenția utilizatorilor, lucru ce se poate traduce într-un feed la fel de toxic ca al TikTok.

Partea bună la Shorts și Reels este că, de multe ori, vei da peste aceleași clipuri ca pe TikTok. Creatorii de conținut au conturi pe toate marile platforme de socializare și preferă să posteze aceleași videoclipuri cam peste tot. Cum orice regulă are și excepții, sunt și creatori ce preferă să facă conținut exclusiv pentru o singură platformă, dar în general vei găsi videoclipuri similare când navighezi YouTube, Instagram sau TikTok. Asta și pentru că oamenii preferă să consume același tip de conținut când vine vorba de videoclipuri de scurtă durată.

Recomandările de mai sus nu sunt menite să fie exhaustive, ci să-ți ofere o experiență similară cu TikTok, fără să fii nevoit să ai cont acolo. La fel de bine poți să cauți compilații de videoclipuri de pe TikTok postate pe YouTube. Acestea au, de obicei, peste 10 minute și conțin clipuri meme, dar dispare iluzia unei feed autentic.

Oricare ar fi varianta pe care o alegi, gândește-te că scapi fie scapi de algoritmi toxici (în cazul Reddit), fie elimini posibilitatea ca datele tale să fie accesate de sau la cererea guvernului chinez, deși TikTok a promis recent că va face tot posibilul ca acest lucru să nu se întâmple.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri