Cum s-a văzut summit-ul informal de la Sibiu în presa internațională
Summitul de la Sibiu a fost îndelung dezbătut în presa din România. Totuși, nu doar presa autohtonă a fost interesată de eveniment ci și presa internațională, unele publicații insistând asupra farmecului orașului din Transilvania.
Politico a scris că liderii UE s-au adunat la Sibiu pentru un summit informal de o zi cu scopul de a discuta despre „locul Europei în lume“ şi pentru a începe să stabilească agenda blocului comunitar pentru următorii cinci ani. Publicaţia subliniază că un summit la Sibiu a fost prima dată propus de către preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru data de 30 marie, la o zi după ieşirea programată a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Summitul a fost amânat pentru 9 mai, de Ziua Europei, parţial pentru a evita aparenţa că Brexitul ar fi motiv de sărbătoare. Politico a menţionat şi faptul că Donald Tusk a ncerut organizare unui summit special al liderilor UE pe 28 mai, la două zile după alegerile europarlamentare, pentru „a începe procesul de nominalizare a noilor lideri ai insituţiilor Uniunii Europene“.
The New York Times citează Reuters și scrie că în ciuda plecării iminente a Marii Britanii din UE, țările europene sunt decise să strângă rândurile pentru a deveni o putere mondială mai mare, care să trateze de la egal la egal cu China și SUA, după ani întregi de diviziuni interne. De asemenea sunt citați liderii europeni și este analizată situația din perspectiva Brexitului.
The Washingon Post își bazează articolul pe o relatare a Associated Press și începe cu întâlnirea dintre Donald Tusk și Helmuth Duckadam. ”Nu toată lumea vine cu mănuși la un summit european, dar președintele Consiliului European Donald Tusk nu a putut rezista. Cel puțin, nu erau mănuși de box” au scris aceștia despre momentul în care fostul portar al Stelei București i-a oferit lui Tusk o pereche de mănuși. În continuarea articolului, jurnaliștii se ocupă pe larg de agenda întâlnirii, inclusiv de relațiile cu Turcia.
Bloomberg notează că în Declaraţia de la Sibiu, liderii au promis să protejeze „democraţia şi statul de drept“, deşi nu este clar că toţi dintre ei au aceeaşi înţelegere a acestor concepte. Publicaţia subliniază că Polonia, Ungaria şi România sunt acuzare de sumbinarea standardelor democratice, în timp ce obstacolele politice din procesiul de sancţionare înseamnă că restul blocului comunitar nu a fost capabil să forţeze cele trei state să revină pe linia cea bună. Bloomberg mai scrie că susţinerea mare pentru populişti, preconizată pentru alegerile europarlamentare, va presupune o mulţime de provocări pentru blocul comunitar, va complica procesul decizional şi ar putea împiedica o înţelegere rapidă în ceea ce priveşte viitorii lideri ai instituţiilor UE.
France-Presse trece în revistă cele 10 puncte-cheie din Declaraţia de la Sibiu, notând că Uniunea Europeană se pregăteşte de un viitor fără Marea Britanie, „fantoma de la dezbaterea din cadrul summitului“. De asemenea, agenţia notează că mulţi dintre lideri au avut propriile priorităţi, preşedintele francez Emmanuel Macron susţinând o agendă ambiţioasă privind mediul, în timp ce liderul ungar Viktor Orban s-a contrat cu colegii pe tema imigraţie.
Der Spiegel a fost acid: Târguiala pentru funcţiile de top a început, a titrat revista germană, pe site. Autorul articolului a remarcat faptul că şefii de stat şi de guvern au început deja să se gândească la viitorii şefi ai instituţiilor europene, cu două săptămâni înaintea alegerilor. Der Spiegel mai scrie că desemnarea noului preşedinte al Comisiei va naşte o dispută aprinsă.
„Bătălia pentru liderii comunitari ameninţă să blocheze UE” a titrat, pesimist, corespondentul de la Sibiu al cotidianului El Pais. „Cu urnele de vot încă goale, cele 27 de guverne din UE au avut la Sibiu prima ciocnire legată de distribuţia puterii după alegerile din 26 mai. Lupta se anunţă aprigă şi ar putea duce la o blocare a Uniunii, dacă Parlamentul European va fi la fel de fragmentat precum o arată sondajele”, a scris jurnalistul spaniol.
Deși marile ziare britanice nu s-au arătat foarte interesate de subiect, săptămânalul The Spectator publică pe siteul său un reportaj din și despre Sibiu: ”Vizitați Sibiu, gazda din Transilvania a summitului UE”. ”Acest oraș, compact și cultural, inspiră o imagine specifică la fel de europeană ca oricare dintre orașele similare din UE: este plin de istorie, are o arhitectură impresionantă, străzi pietruite, fermecătoare și piețe înțesate de cafenele și restaurante”. Articolul mai oferă o mulțime de informații legate de oraș, de istoria sa, de atracțiile turistice, de prețuri și de locurile interesante care pot fi vizitate. De asemenea, reportajul este ilustrat cu fotografii ale orașului, realizate în piețele orașului vechi.
În fine, cei de la Euronews au extras ca punct important al summitului de la Sibiu anunţul lui Donald Tusk: pe 28 mai va fi un summit extraordinar al liderilor UE pentru începerea procesului de alegere al noilor şefi ai instituţiilor europene. Despre declaraţia de la Sibiu, televiziunea de ştiri a remarcat că este formată din principii, nu din angajamente ferme.
Articole asemănătoare
Concluziile ultimului raport Freedom House: democrația se află în declin în lume
Rara avis! Saecularia.ro – o platformă de maximă calitate dedicată Centenarului Marii Uniri
Editiadedimineata: Hyundai a dezvăluit cel mai mic model electric
Meta introduce norme de etică cu privire la folosirea influencerilor virtuali
România, pe locul 2 din UE la reclamele politice de pe Google. USR și PSD au cheltuit cel mai mult