Cum s-a văzut incendiul de la Matei Balș în presă: despre primele date și informațiile pe surse
Dimineața zilei de vineri, 29 ianuarie, a început cu un breaking news trist: un incendiu la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș. Nu este prima astfel de veste tristă. În urmă cu câteva luni, un incendiu similar a avut loc la Spitalul din Piatra Neamț, tot la o secție pentru bolnavii Covid.
Cum a reacționat presa la primele ore ale dimineții
Primele jurnale ale zilei, cele de la ora 7:00, au început transmisia de la fața locului. Alături de reporteri se aflau și Raed Arafat, Adrian Streinu Cercel, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, conform Paginademedia.ro.
Primele informații transmise spuneau că incendiul a pornit în jurul orei cinci dimineața, la un salon COVID. De menționat este că, spre deosebire de cazul de la Piatra Neamț, nu era o secție de Terapie Intensivă, însă existau instalații de oxigen. Peste o sută de persoane au fost, conform primelor relatări, evacuate, iar trei persoane își pierduseră viața.
Știrile ProTV, la 7:30, rula pe burtieră că numărul de persoane decedate crescuse, de la trei la patru. Un titlu similar rula și Digi24, dar și Antena 1. La TVR 1 și Realitatea Plus se vorbea despre activarea planului roșu, iar la Antena 3 rula pe burtieră o declarație a lui Raed Arafat.
Pe surse: un reșou a fost de vină
Presa online a început să scrie, câteva ore mai târziu, și despre posibilele cauze de la care ar fi pornit incendiul. Mai multe publicații dau, pe surse, informația că deflagrația ar fi pornit de la un reșou.
„Deocamdată nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar surse din cadrul anchetei au declarat pentru G4Media.ro că un reșou ar putea fi cauza incendiului”, scrie G4Media.ro, care mai afirmă că ulterior a mai fost găsit un cadavru carbonizat.
Hotnews.ro: „Cauza cea mai probabilă a incendiului declanșat vineri dimineață la Institutul Matei Balș, despre care se vorbește tot mai insistent în spital, este un scurtcircuit care a pornit de la o sursă de încălzire – o aerotermă sau un reșou electric – au declarat pentru HotNews.ro surse din spital. Șocul este cu atât mai mare cu cât Institutul Matei Balș este cel mai modern spital de boli infecțioase din România, însă în ultima perioadă a avut frecvent probleme cu sistemul centralizat de încălzire, la care este conectat: la fel ca mulți alți locuitori ai Capitalei, și pacienții de la Matei Balș au rămas în frig și fără apă caldă”.
O poziție similară a avut și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la Aleph News, citat de Mediafax. „Deocamdată nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar surse din cadrul anchetei au declarat pentru G4Media.ro că un reșou ar putea fi cauza incendiului”, a spus înaltul demnitar.
Temperatura din saloane, o nouă dilemă
Curând, dat fiind faptul că tot mai multe surse menționau o sursă de încălzire, în atenția presei a intrat și temperatura din saloane. S-a vorbit atât despre declarațiile trecute ale primarului Capitalei, când a afirmat că în alte state e normal ca temperatura din camere să fie de 19°C, dar și despre condițiile în care stăteau pacienții.
Iar cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, declarațiile a nu mai puțin de cinci oficiali au fost contrazise de rudele pacienților, care au povestit relatările celor internați în spital.
Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu; reprezentantul Termoenergetica; fostul manager de la Balș, Adrian Streinu Cercel; ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și edilul, Nicușor Dan au negat că ar fi fost probleme cu căldura. G4Media.ro scrie, însă, că fiica unei paciente a povestit pentru publicație cum a adus în salonul acesteia o aerotermă, în urmă cu o săptămână. Poziția oficialilor a mai fost contrazisă și de reprezentantul firmei care asigură mententanța instalațiilor electrice de la Matei Balș.
Iar dacă declarațiile pot fi contrazise, există și imagini cu pacienții care ar fi îndurat frigul. Istoricul Marius Oprea a publicat, conform Mediafax.ro, fotografia și declarația unui prieten, internat în cel mai mare Institut de Boli Infecțioase din țară.
Articole asemănătoare
„Attenzione, borseggiatrici!” Cum are grijă un utilizator de TikTok de turiștii din Italia
Televiziunea publică franceză revoluționează jurnalismul climatic
Reporter AP, concediat pentru articolul despre „rachetele rusești” din Polonia
TikTok fără algoritmul TikTok? Planul derutant al fostului șef al Trezoreriei SUA pentru achiziția platformei
Google experimentează cu eliminarea publicațiilor australiene din rezultatele căutărilor