Cum ne poate afecta o postare furioasă pe Facebook? Michela Bartolotta, condamnată după ce a jignit românii

V-ați gândit vreodată că un mesaj pe care l-ați postat sau apreciat pe o rețea de socializare și căruia nu i-ați dat prea multă atenție ar putea să vă întoarcă viața pe dos?

Aveți mare atenție la informațiile pe care le postați sau distribuiți pe rețelele de socializare. Ceea ce declarați sau susțineți ar putea să fie interpretat în defavoarea dumneavoastră și ar putea să vă aducă cel puțin o anchetă penală. Deși trăim în Uniunea Europeană şi avem dreptul garantat la liberă exprimare şi opinie, se pare că trebuie să fim mai atenți pentru a nu atinge subiecte sensibile.

Recent, acestă problemă a fost adusă în atenția publicului de cazul tinerei din Italia care a fost condamnată la 4 luni închisoare după ce a jignit poporul român pe pagina de Facebook, când a scris: „Eu și poporul român nu ne vom înțelege bine niciodată, printre cur*e fără rușine, îngrijitoare în depresie și alte elemente urât mirositoare, necivilizate și needucate. Până la urmă tot vă extermin”. Instanța a considerat că tânăra a distribuit idei de ură rasială și etnică. Postarea apăruse pe pagina personală a tinerei Michela Bartolotta cu patru ani în urmă și fusese ștearsă ulterior.

Acuzata a încercat să își repare greșeala prin evenimente organizate pentru români și să își ceară scuze în mod public, însă instanța nu a luat în considerare aceste eforturi, mai mult, s-ar putea să fie penalizați și cei care au dat Like postării.

Dar nu este singurul caz. În ultimii ani s-au înmulțit numărul persoanelor care au avut probleme cu legea din cauza rețelei Facebook. Printre aceștia se numără și români, deși e drept că nu toți au avut probleme din cauza libertății de exprimare.

Un bărbat din Călărași, spre exemplu, a fost condamnat la 2 ani de închisoare după ce a accesat contul de Facebook al șotiei, iar în Sălaj, un tânăr a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru șantaj și hărțuire, pe Facebook, asupra unei tinere.

În 2016, un bărbat din Germania a fost condamnat la un an și jumătate de închisoare din cauză că a scris comentarii ofensatoare la adresa evreilor și imigranților.

În 2015, un elvețian în vârstă de 45 de ani a fost condamnat cu suspendare pentru defăimare după ce a apreciat șase articole care evocau posibile poziții rasiste și antisemite ale unei asociații pentru drepturile animalelor.

Un bărbat din Spania a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu executare, pentru un mesaj sarcastic la adresa fostei iubite. Bărbatul a lăsat un comentariu în dreptul unei poze postate de femeie pe contul personal de Facebook: „Înțeleg, iubito, ce faci aici. Arată-le ce ai”. El avea restricție de a o contacta prin orice fel de mijloc și după reacție a primit 9 luni de închisoare.

În octombrie 2013, un tânăr englez de 19 ani, Matt Woods, a fost condamnat la trei luni de închisoare pentru o serie de comentarii inadecvate despre doi copii dispăruţi. Printre comentariile care l-au încriminat pe bărbat a fost și afirmația „Cine ar răpi un copil roşcat?”

În 2017, pakistanezul Taimoore Raza a fost condamnat la moarte, fiind acuzat de blasfemie online, pentru că a postat declarații defăimătoare despre religie.

Tot în 2017, un alt bărbat din Thailanda a fost condamnat la 35 de ani de închisoare după ce a insultat familia regală, tot online.

Mai mult, de la începutul anului 2016, în Franța, părinții care postează fotografii jenante cu copiii lor pe aceeași rețea sunt pasibili de închisoare sau amendă usturătoare.

Cazuri ca acestea ne demonstrează că ce se întâmplă în online nu rămâne în online, ci poate deveni cât se poate de real.

Asemenea greșeli ar trebui să ne facă mai atenți, să ne gândim înainte să ne exprimăm furia în mediul online, deoarece profilul personal de Facebook este considerat spaţiu public şi nu privat, o persoană putând fi trasă la răspundere, fie penală, fie civilă, pentru afirmaţiile publicate acolo, după cum arată o decizie luată de magistrații de la Curtea Supremă, încă din 2014.