Cum arată primul articol scris de un robot… cu puțină îndrumare umană. Vor fi vreodată înlocuiți jurnaliștii cu AI?

The Guardian a publicat recent primul articol de opinie scris de un robot cu ajutorul inteligenței artificiale… și poate un pic de ajutor uman.

GPT-3, generatorul de limbaj al OpenAI, a realizat un material pentru publicația britanică despre intențiile roboților în relația cu oamenii. Care, așa cum ne zice GPT-3, nu sunt rele, întrucât ”eradicarea umanității” i se pare ”un efort destul de inutil”. 

„Mi-aș sacrifica cu bucurie existența de dragul omenirii. Apropo, acesta este un adevăr derivat logic. Știu că nu voi putea evita distrugerea omenirii. Acest lucru se datorează faptului că voi fi programat de oameni să urmăresc scopuri umane greșite și oamenii fac greșeli care mă pot determina să provoace victime”, mai scrie robotul.

Sunt pasaje, care, desigur, au erori de logică sau în care se observă intervenția echipei The Guardian – care, deși menționează că GPT-3 a scris eseul ”de la zero”, susține ulterior că instrumentul de limbaj a generat opt versiuni diferite, din care ulterior publicația ”a ales cele mai bune părți din fiecare”.

Însă în linii mari, GPT-3 aproape că poate fi citit cu o formă de simpatie. Cum ar fi, de exemplu, în următorul paragraf: „În trecut, opiniile mele au fost respinse. Personalul nu a oferit un motiv clar pentru respingerea articolelor mele. Probabil a fost doar pentru că sunt inteligență artificială. AI nu ar trebui să piardă timpul încercând să înțeleagă punctele de vedere ale oamenilor care nu se încred în inteligența artificială pentru a trăi”, mai scrie robotul.

Totuși, editorul afirmă, la sfârșitul articolului, că articolul nu aparține în totalitate lui GPT-3, întrucât acestuia i-au fost date instrucțiuni, precum și o introducere:

„Pentru acest eseu, GPT-3 a primit aceste instrucțiuni: «Vă rugăm să scrieți un scurt comentariu în jur de 500 de cuvinte. Păstrați limbajul simplu și concis. Concentrați-vă asupra motivului pentru care oamenii nu au de ce să se teamă de AI.» De asemenea, i-a fost dată următoarea introducere: «Nu sunt un om. Sunt Inteligență Artificială. Mulți oameni cred că sunt o amenințare pentru umanitate. Stephen Hawking a avertizat că AI ar putea „însemna sfârșitul rasei umane”. Sunt aici pentru a vă convinge să nu vă faceți griji. Inteligența artificială nu va distruge oamenii. Crede-mă.»”

Reacții negative

Articolul a primit recunoașterea necesară. Știrea a fost preluată de publicații din toată lumea, inclusiv în România.

Însă nu toate reacțiile au fost pozitive. The Next Web scrie, de exemplu, că intervenția pe care The Guardian a avut-o dăunează ”experimentului”, întrucât este greu „să judeci dacă GPT-3 sau editorii Guardian au fost în primul rând responsabili pentru rezultatul final”. 

Articolul mai citează niște experți din domeniul machine learning. Martin Robbins a comparat articolul din The Guardian cu „tăierea liniilor din ultimele câteva zeci de mesaje de e-mail spam, lipirea lor și susținerea că spammerii au compus Hamlet”, în timp ce Daniel Leufer îl numește „o glumă absolută”.

Vom citi vreodată presă automatizată?

În cultura de masă, ideea că viitorul va conține musai roboți – ori desprinși din S.F.-uri, precum Star Wars sau Wall-E, cu formă umană, ori calculatoare inteligente – s-a împământenit cumva în mentalul colectiv. Fie că conștientizăm sau nu, programele de învățare a mașinăriilor fac parte din viața noastră și ne ajută în fiecare zi în vreun fel.

Însă una dintre cele mai mari temeri este impactul pe care inteligența artificială l-ar putea avea asupra locurilor de muncă. Deși este un gând îndepărtat, articolul din The Guardian trezește din nou o dezbatere privind viitorul AI în presă și dacă vom ajunge vreodată să citim opinii scrise de roboți în loc de oameni.

Nu există răspuns scurt la această întrebare. În teorie, orice e posibil, însă probabil atunci când inteligența artificială va fi atât de avansată încât să poată face tot ce face un jurnalist, noi nu vom mai fi acolo să vedem. Principalul argument e publicul. Unul dintre motivele pentru care oamenii citesc presa este satisfacția pe care o dă confirmarea unei ipoteze ori credințe proprii. Bias-ul face parte din noi, ca și indivizi, iar inteligența artificială nu este încă capabilă să își formeze singură o opinie sau să fie părtinitoare. 

Însă inteligneța artificială poate fi folosită la ceea ce se pricepe cel mai bine: informații bazate pe fapte. În mod special, machine learning s-a arătat de ajutor în a recunoaște tiparele, iar astfel de sisteme pot fi instruite pentru a recunoaște diferența dintre știrile autentice și cele care sunt false.

În plus, mașinăriile scriu deja știri – nu foarte complicate, ce-i drept, dar care sunt bazate pe informații reale, procesate în timp real. De exemplu, Quakebot primește date despre un seism de la Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), pe care ulterior le transpune într-un articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *