Cum arată planul de dezinformare pe termen lung al Rusiei privind Ucraina
Momentul începerii campaniei de dezinformare în jurul Mării Azov nu a fost când Rusia a sechestrat trei nave ucrainene şi echipajele lor după ce a deschis focul în 25 noiembrie. Campania începuse, de fapt, cu un an înainte de asta, lucru recunoscut acum şi de Uniunea Europeană.
Acum mai mult de un an, presa din Rusia a început să publice informaţii despre „Ucraina care adânceşte fundul mării pentru o flotă NATO în Marea Azov ”. De fapt, nici urmă de o asemenea „Flotă NATO” acolo.
Vara şi toamna trecute, campania de dezinformare s-a intensificat. „Ucraina a infectat Marea Azov cu holeră”, apărea pe site-uri ruseşti. Organizaţia Mondială a Sănătăţii răaspunde că nu există nici o informaţie despre cazuri de holeră acolo. În septembrie, mesajele pregăteau deja terenul pentru o dezinformare viitoare, prezicând „Provocări inspirate de Occident la ţărmul Mării Azov ”, şi afirmând că Statele Unite pun la cale „ciocniri între forţele navale ucrainene şi ruse în Marea Neagră din anii 1990”. „Dovezile” au la bază un joc video pe care un soldat rus suţine că l-a- văzut acum 15 ani, scrie Europa Liberă.
Sfera conspiraţională de limbă engleză a inventat încă o teorie pentru a justifica acţiunile Rusiei. Potrivit unei logici de nezdruncinat, forţele speciale ruseşti au reuşit de fapt să oprească o provocare care ar fi dus la al treilea război mondiale, din moment ce serviciile secrete britanice şi ucrainene aparent transportau o instalaţie nucleară portabilă ca să arunce în aer noul pod construit spre Crimeea ocupată. Autorii acestei gogomănii nu s-au ostenit să ofere vreo dovadă care să o susţină.
Toate aceste mesaje de dezinformare au acelaşi scop: să arate că Ucraina este agresorul şi că ia ordine de „provocări” de la Occident. A fost tot timpul un mesaj convenabil pentru dezinformarea pusă la cale de Rusia, când ne uităm la anexarea ilegală a Crimeii, sau la pretenţia falsă că Marea Azov este „o mare internă rusească” – sau decorarea folosirii forţei militare împotriva Ucrainei.
Uniunea Europeană admite
Rusia a dus o campanie de dezinformare timp de un an înainte de a sechestra trei nave ucrainene şi echipajele lor în Marea Azov la sfârşitul lui noiembrie, spunea săptămâna aceasta și comisarul european pentru securitate Julian King, potrivit France Presse.
„Dacă vreunul dintre voi credea că acest incident a fost neaşteptat, atunci s-a înşelat”, a declarat King în cadrul unei conferinţe organizate la Bruxelles de grupul de reflecţie German Marshall Fund. „Campania de dezinformare a început în urmă cu peste un an, atunci când media ruse au început să acuze autorităţile de la Kiev că draghează Marea Azov pentru instalaţii destinate unei flote NATO”, a explicat comisarul european britanic.
Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi, luna trecută, forţele sale navale au deschis focul asupra a trei nave ale Forţelor navale ucrainene şi le-au capturat atunci când au încercat să traverseze strâmtoarea Kerci dintre Marea Neagră şi Marea Azov. Serviciile Comisiei Europene se folosesc de această campanie de dezinformare pentru a consolida lupta împotriva unor astfel de metode. Săptămâna trecută, UE a anunţat un plan care vizează consacrarea a 5 milioane de euro anul viitor pentru combaterea dezinformării. În acelaşi timp, UE a lansat un sistem de alertă şi a făcut presiune asupra giganţilor internetului precum Facebook pentru a obţine mai mult ajutor în lupta împotriva dezinformării.
Articole asemănătoare
Fenomenul fake news ia amploare. Câteva metode simple prin care ne putem păzi de știrile false
Separatiștii pro-ruși ar fi folosit cadavre pentru operațiunile false flag din estul Ucrainei
Lista ”presei toxice” sau de ce AUR este un partid de extremă-dreapta
O știre a trecut granița cu copy – paste. Ce a ratat presa în scandalul ”războiului româno-ucrainean din 2022”
Evenimentele majore ale anului 2018