Cum a reacționat presa la rezultatele exit-pollului din cursa pentru Primăria Capitalei

La ora 21:00, singurul exit-poll acreditat de BEC, al CURS-Avangarde, îl dădea pe candidatul independent susținut de PNL și USR-PLUS, Nicușor Dan, câștigător la Primăria Capitalei.

Mesajele de susținere pentru candidatul Nicușor Dan au început să curgă, împreună cu glumele la adresa social-democratei Gabriela Firea. Din ecuație n-a lipsit nici presa, care în marea sa majoritate, a relatat datele emise de agențiile de sociologie. Au existat însă și cazuri atipice industriei, în care instituțiile media au felicitat candidatul câștigător.

Rezultatele exit-pollului, principalele știri

Așa cum era de așteptat, în centrul atenției au fost rezultatele exit-pollului acreditat de Biroul Electoral Central, care-l dădeau, la ora 21:00, pe Nicușor Dan în fruntea clasamentului, cu 47,2%, urmat, la diferență de aproape opt procente, de Gabriela Firea.

HotNews.ro titra „​Rezultate alegeri locale 2020 București: Nicușor Dan – 47,2 %, Gabriela Firea – 39 % – exit poll CURS-Avangarde pentru ora 19.30”, în timp ce Ziare.com afirma „Infrangerea PSD-ului la primariile din Capitala. Sectoarele 1, 2, 5 si 6, anuntate castigatoare de candidati sustinuti de PNL si Alianta USR PLUS, in urma exit poll-ului”. 

„Ponta și Tăriceanu au ratat intrarea în Consiliul General București. USR și PSD sunt umăr la umăr, PNL e pe locul 3” scria și G4Media.ro, la puțin timp de la închiderea secțiilor de vot. Site-ul a publicat și un editorial semnat de Dan Tapalagă, privind motivele acestor rezultate la Capitală.

Printre altele, jurnalistul spune că „Gabriela Firea a încercat să răstoarne rolurile în această campanie în bătălia cu Nicușor Dan. Ea personajul pozitiv, el personajul negativ. Or, alegătorii au simțit în cele din urmă că în această poză este ceva greșit. Însă nici PNL, nici USR PLUS n-au reușit corecteze falsificarea grosolană a realității de către propaganda PSD”. 

EVZ, pe de altă parte, a introdus și datele numărătorii paralele a PSD, citate de România TV. Conform sursei citate, „Nicușor Dan conduce cu 7 până la 10 procente în fața Gabrielei Firea”. 

Reacția Gabriela Firea

Nici reacția Gabrielei Firea la primele cifre nu a fost trecută atât de ușor cu vederea de către mass-media. Câteva publicații au subliniat că aceasta nu ia încă în considerare înfrângerea, întrucât a spus că așteaptă rezultatele numărării voturilor.

Playtech a catalogat apariția publică a edilului ca fiind o „reacție uluitoare”, dar și că „a preferat să se retragă în biroul ei și să nu le vorbească oamenilor cu echipa de campanie în spate”. Hotnews a titrat: „Gabriela Firea, singurătatea înfrângerii: «Tradițional, spre dimineață vom ști rezultatul real al alegerilor / Orice cifre din această seară nu au cum să fie cele oficiale»”.

Ceva similar a dat și Mediafax, care scria că „Firea nu își recunoaște înfrângerea în fața lui Nicușor Dan”, precum și Digi24.

La polul opus se află Evenimentul Zilei, care a pus accentul pe lămuririle Gabrielei Firea referitoare la una dintre acuzațiile contracandidatului său privind lipsa apa caldă.

Cazul Radio Guerrilla

Linia editorială a unei publicații, a unui post de radio sau de televiziune nu este discutabilă, însă sunt rare cazurile în care o instituție media să-și declare vădit susținerea unui candidat la un scrutin electoral.

Nu și Radio Guerrilla. Câteva ore după primele rezultate ale exit-pollului, pe pagina de Facebook a postului radio apărut o poză cu candidatul comun al PNL-USR-PLUS, alături de textul: „Felicitari, Nicusor Dan! Spor la treaba! 😀”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *