Un deceniu petrecut în instanță. Scandalul Google vs Oracle, tranșat de Curtea Supremă a SUA

Un scandal lung de un deceniu dintre Google și Oracle a fost tranșat de Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii.

Astfel, instanța judiciară supremă din SUA a dat câștig de cauză Google, care a fost dată în 2010 în judecată de Oracle pe motiv că ar fi folosit pe nedrept API-ul Java al Oracle – un „element de construcție” utilizat pe scară largă pentru programatori, conform BBC.

Șase din opt judecători au fost de acord că copierea de către Google a codului Java și folosirea acestuia pentru sistemul de operare Andoid a fost utilizat „corect”, însă au existat discuții în privința aplicării legea tradițională a drepturilor de autor.

Anterior, o instanță inferioară a decis că Google se găsește vinovată de folosirea a aproximativ 11.000 de linii de cod fără drept, însă experții din domeniu avertizează că dacă Oracle ar fi avut câștig de cauză, ar transforma codarea într-o „încuietoare care limitează creativitatea viitoare a noilor programe”.

Compania Oracle, nemulțumită de decizie

Într-un comunicat de presă, cel care a reprezentat Oracle în instanță s-a declarat nemulțumit de decizia Curții Supreme, afirmând că a sporit mai mult puterea Google și a afectat capacitatea altor companii de a concura.

Avocatul Oracle, Dorian Daley, susține că Google „a furat Java și a petrecut un deceniu în litigii, așa cum poate doar un monopolist”. „Acest comportament este exact motivul pentru care autoritățile de reglementare din întreaga lume și din Statele Unite examinează practicile comerciale ale Google”.

Pe de altă parte, Ken Walker, vicepreședintele senior al Google, a afirmat că decizia este „un mare câștig pentru inovație, interoperabilitate și informatică”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *