Cum a păcălit o universitate internetul – povestea unchiului ucigaș în serie și a pescarului pirat
Pantofi de femeie, decupaje dintr-un ziar, bijuterii ascunse și multe altele – toate acestea s-ar fi ascuns într-un cufăr găsit de o anume Lisa Quinn.
Descoperirea ciudată, făcută în timp ce sorta amintirile familiei, a făcut-o pe așa-zisa Quinn să se întrebe dacă proprietarul precedent al cufărului – unchiul său, Joseph Scafe – ar fi omorât pe cineva. Cu acest scop ar fi apărut și blogul ”I Think My Uncle Was A Serial Killer” (Cred că unchiul meu a fost un ucigaș în serie) pe care autoarea a publicat mai multe fotografii.
Pe data de 28 aprilie, userul DisturbedThrowaway a postat o întrebare pe Reddit: „Credeți că unchiul meu Joe era doar ciudat sau e posibil să fie un criminal în serie?”. Subiectul a prins foarte repede, preconizându-se că o să aibă un succes major. Cu toate astea, la nici jumătate de oră de la postarea inițială, utilizatorul DisturbedThrowaway a susținut că a găsit două nume de femei (Alice Walsh și Diamond Flossie). Persoana ar fi cerut ajutorul comunității de pe Reddit, lucru care a trezit suspiciuni. Se punea întrebarea de ce nu a făcut pe cont propriu săpături, în contextul în care existau informații despre cele două victime pe Wikipedia?
S-a descoperit (la numai o oră de la publicarea postării inițiale) că informațiile despre presupusele femei care căzuseră victime fuseseră postate pe enciclopedia virtuală cu doar două săptămâni înainte.
Povestea s-a dovedit a fii un hoax. T. Mills Kelly, profesor la Universitatea George Mason, a dezvăluit pe blogul său pe 14 mai că a fost un proiect realizat de studenții săi, pentru cursul ”Lying about the past” (Mințind despre trecut). Ultima postare de pe blogul așa-zisei Lisa Quinn a fost pe 1 mai. Scopul e unul evident: să dea credibilitate poveștii. Articolul se încheie cu o altă ”dovadă” despre una din victime.
Nu este însă singura ”aventură” de acest gen. Cu patru ani înainte, la cursul lui Kelly s-a creeat povestea pescarului care a devenit pirat. Studenții au pus pe un blog istoria Edward Owens, un pescar născut în 1853, care din cauza sărăciei a devenit pirat. Au fost postate și video-uri cu așa-zisul pirat care s-a întors la pescuit, spre sfârșitul vieții. Ulterior, o pagină de Wikipedia a fost creeată și mai multe publicații au preluat știrea (de exemplu, AICI), ca mai apoi studenții să dezvăluie că totul a fost un hoax.
Profesorul cursului a fost acuzat de vandalism, însă acesta afirmă că voia doar să dovedească cât de ușor pot crede oamenii niște informații de pe web. Un expert a afirmat că diferența dintre cele două povești a stat în platforma distribuită: în timp ce Wikipedia are o comunitate care are încredere ridicată în contentul distribuit, utilizatorii Reddit tind să fie mai sceptici.
Articole asemănătoare
Directorul unui site de ştiri din Mexic a fost asasinat. Unul dintre jurnaliștii săi a avut aceeași soartă
Trei moguli de presă și un afacerist și-au dat întâlnire în Serbia. Posibilele mize ale întrevederii
Declarația lui Victor Ponta care a stârnit presa: de la apel la unitate, la previziuni electorale
Apple și Google, supărate pe noul proiect de lege al Congresului american
Agerpres.ro, fake news despre întâlnirea dintre Dăncilă și Iohannis