Coreea de Sud s-ar putea alătură țărilor care au o lege împotriva ”fake news”

O comisie parlamentară a Coreei de Sud a aprobat un proiect de lege care ar putea pedepsi fake news-urile din presă. Dacă proiectul va trece, Coreea de Sud se va alătura țărilor care taxează ceea ce consideră a fi dezinformare, o măsură criticată de experții în media.

Joi, Comitetul parlamentar pentru cultură, sport și turism din Seul a aprobat revizuirea Actului de arbitraj a presei. În document a fost inclusă și legea „știrilor false”, elaborată ca urmare a îngrijorărilor exprimate de administrația sud-coreeană cu privire la afectarea reputației cetățenilor, cu precădere a persoanelor publice, prin articolele de știri ce conțin de dezinformare, conform UPI.com.

Principalul partid de opoziție, People Power Party, a comparat proiectul cu cenzura nord-coreeană, în timp ce organizațiile jurnalistice locale au condamnat joi revizuirea Actului, afirmând că amendamentul lasă loc pentru „interpretări neclare și arbitrare” a ceea ce constituie raportarea inexactă sau denaturarea unor persoane publice.

Mai mult decât atât, modificarea legii „deschide calea pentru un control ușor asupra mass-media”. 

Amintim că Rusia este una dintre țările care a adoptat o lege similară, folosită pentru a reduce la tăcere publicațiile critice la adresa regimului de la Kremlin. Asociația Mondială a Editorilor de Știri a afirmat, într-un comunicat, că legea este „tipul de reglementare promovată de unii dintre cei mai autoritari regimi din lume”.

Dacă Adunarea Națională aprobă noua variantă a Actului de arbitraj a presei, imaginea Coreei de Sud pe plan mondial va fi afectată, mai afirmă opoziția. În prezent, Coreea ocupă locul 42 din 180 în Indexul Libertății Presei.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri