Congresul american încă vrea să interzică TikTok, deși sprijinul pentru inițiativă scade

Comisia pentru energie și comerț din cadrul Congresului american a trecut un proiect de lege ce ar putea duce către interzicerea TikTok în SUA. După luni de discuții și negocieri pe marginea acestui subiect, compania de social media și autoritățile americane par să nu fii ajuns la niciun acord.

Prezentat din prisma securității naționale, proiectul Comisiei pentru energie și comerț a fost aprobat unanim de către reprezentanții Congresului și au cerut TikTok să se rupă de firma-mamă, ByteDance, care își are sediul în Beijing.

Negocierile dintre autorități și companie nu au dus nicăieri și, după o perioadă de liniște din partea ambelor părți, Congresul pare la fel de dispus ca la început să interzică platforma de socializare.

Compania a reacționat într-un mesaj pe X (ex-Twitter) în care atrage atenția că cei 170 de milioane de utilizatori americani vor fi afectați cel mai rău de această decizie.

Această lege are un rezultat prestabilit: interzicerea totală a TikTok în Statele Unite. Guvernul încearcă să priveze 170 de milioane de americani de dreptul lor constituțional la libera exprimare. Acest lucru va afecta milioane de afaceri, va refuza artiștilor o audiență și va distruge mijloacele de trai ale nenumăraților creatori din întreaga țară”, a declarat TikTok în postarea de pe X.

Discuția despre interzicerea TikTok a fost foarte prezentă la începutul lui 2023, când aplicația a suferit la capitolul imagine în rândul populației americane. Acum, însă, situația nu mai pare la fel de complicată.

Un studiu recent al Pew Center arată că numărul simpatizanților partidului Republican care susțin interzicerea TikTok a scăzut considerabil față de datele colectate în luna martie a anului trecut. Doar, 50% dintre republicani ar mai sprijini inițiativa – fapt ce reprezintă o scădere de 10 procente de la ultimul studiu în acest sens.Deși partidul Republican, conform The Washington Post, a prezentat constant suspendarea TikTok în campaniile sale electorale, votanții nu par să mai fie mișcați de acest lucru.

În plus, Pew Center arată că majoritatea adulților din SUA nu se mai poziționează în tabăra celor care vor să interzică TikTok. În jur de 38% dintre persoanele chestionate în studiu au declarat că susțin o astfel de măsură, în scădere față de procentul de 50% din luna martie 2023.

Cu alte cuvinte, americanii nu mai văd cu ochi buni interzicerea unei aplicații care este folosită, în principal, pentru divertisment, însă această schimbare nu a ajuns până la Congres.

La fel cum am mai spus-o și în trecut, interzicerea TikTok ar presupune precedent ce ar crea mai multe probleme decât ar rezolva și ar deschide drumul către un control excesiv al unor aplicații folosite, predominant, de adolescenți și tineri pentru meme-uri și glume.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri