
Comunitatea Rohingya dă în judecată Facebook și cere despăgubiri de 150 de miliarde de dolari
Plarforma de social media este acuzată că nu a luat măsuri cu privire la discursul instigator la ură și asta a dus la o continuare a violenței asupra comunității Rohingya.
Derapajele de pe Facebook din Myanmar au fost atent analizate de jurnaliști și experți în drepturile omului, iar concluzia a fost că gigantul tech nu a reușit să combată ura și instigarea la violență, ba din contră. Facebook a fost folosit de junta militară și de susținătorii acesteia pentru a distribui mesaje, imagini și videoclipuri în care comunitatea Rohingya, activiști și jurnaliști erau vizați și amenințați sau chiar bătuți. În 2018 Facebook recunoștea că nu a făcut suficient pentru a opri valul de ură și că, în mod indirect, a ajutat la continuarea și amplificarea violenței împotriva populației Rohingya.
Acum, refugiații Rohingya dau în judecată Facebook și solicită 150 de miliarde de dolari, acuzând compania de socializare că nu a luat măsuri împotriva discursurilor instigatoare la ură care au contribuit la violențele din Myanmar. Plângerea a fost depusă la o instanță de judecată din California și anunță că Facebook a fost „dispus să tranzacționeze viețile populației Rohingya pentru o mai eficientă inserție pe piața unei țări mici din Asia de sud-est” .
Conform biroului de presă al ONU, peste 700.000 de oameni din comunitatea Rohingya au fost nevoiți să fugă din Myanmar pentru a scăpa de violența armatei. Un raport ONU din 2018 întocmit în Myanmar spune că sunt peste 10.000 de victime printre care și copii, însă a mențonat că această estimare este „foarte conservatoare” , numărul real fiind, poate, mult mai mare.
Compania Meta nu a comentat până în acest moment în legătură cu această plângere.
Articole asemănătoare
Ce riști dacă deschizi un cont pe Facebook cu numele altuia
Statele UE vor progrese mai rapide pentru industria europeană de microcipuri
Cum arată primul articol scris de un robot… cu puțină îndrumare umană. Vor fi vreodată înlocuiți jurnaliștii cu AI?
Trei angajați ai CNN, concediați pentru că au venit nevaccinați la muncă
Facebook se aliază cu presa australiană pentru combaterea dezinformării precedente alegerilor