Complicatul destin al ʺRealitățiiʺ: CSM respinge apărarea reputației judecătoarei Mariana Moncea

În sedința de joi, 19 aprilie, din plenul Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoarea Mariana Moncea a declarat că a fost amenințată pentru a renunța la judecarea dosarului de insolvență al postului de televiziune Realitatea TV.

Prin afectarea reputației, judecătoarea crede că se urmărește soluționarea dosarului conform propunerilor sugerate la televizor de  omul de afaceri Elan Shwartzenberg, lucru pe care nu l-a făcut și nu intenționează, deși întampină dificultați în soluționarea obiectivă, din cauza lezării demnității profesionale și mesajelor de amenințare primite.

„Sancțiunea a fost cerută la tv de domnul Piperea și a și fost aplicată la televizor, deci nu are nicio legătură cu dosarul pe care astăzi îl supunem atenției și pentru care eu vă cer apărarea reputației profesionale. Domnul Schwartzenberg, care nu are nicio calitate în dosar, a făcut cerere de recuzare. El este singurul care a cerut recuzarea, ceilalți participanți nu au înțeles că eu aș fi incompatibilă din vreun motiv. El a fost singurul care a înțeles că eu sunt ofițer acoperit. 

Cererea mea este întemeiată și consider că este necesară repararea reputației profesionale a mea, având în vedere că s-au făcut acuzații grave prin care mi s-a afectat independența. Având în vedere acest scandal care s-a creat, este greu ca eu să reușesc fiu obiectivă și să încerc să dau toate soluțiile exact așa cum prevede legea. Asta se urmărește, că eu să fiu intimidată, iar soluțiile pe care le dau să fie cele propuse la televizor. Nu am făcut niciodată așa ceva și nici nu am de gând să fac lucrul ăsta, dar asta nu înseamnă cu nu mi s-a știrbit demnitatea profesională, nu înseamnă că nu am primit mesaje de amenințarea”, a declarat Mariana Moncea.

Se pare, de altfel, că Elan Schwartzenberg ar fi făcut presiuni asupra judecătoarei în trecut. În 2013, omul de afaceri a cumpărat o pagină în cotidianul ʺRomânia Liberaʺ pentru a-i adresa o scrisoare deschisă, adaugând și că va dezvălui o serie de abuzuri comise de aceasta.

ʺ…acest joc de-a răspunderea penală se va sfîrşi rău pentru dvs, dna Moncea. Vă menţionez în mod cât se poate de ferm că am sesizat şi voi sesiza în continuare toate organele legale abilitate să soluţioneze ilegalităţile pe care le-aţi săvârşit şi pe care observ că le săvârşiţi în continuare pentru a face posibilă repunerea mea în drepturile deţinute în mod legitim şi legal.ʺ 

Consiliul Superior al Magistraturii a respins însă cererea de apărare a reputației judecătoarei Mariana Moncea și a trimis dosarul către Inspecția Judiciară pentru extinderea verificăriilor cu privire la toate afirmațiile, informează b1.ro. Reamintim că, în luna martie a acestui an, Consilliul Superior al Magistraturii a aplicat judecătoarei sancţiunea disciplinară de suspendare din funcție pe o perioadă de 6 luni pentru imixtiune în activitatea altui judecător sau procuror. În motivare se arată că aceasta a purtat discuții cu mama unei apelante despre un dosar aflat pe rolul instanței, a solicitat grefierului acces în aplicația ECRIS, deci a accesat dosarul, și chiar a abordat membrii completului de judecată ce trebuiau să soluționeze cauza.

Mariana Moncea este de altfel și în atenția DNA, fiind acuzată, potrivit unui document al procurorilor, că ar fi favorizat gruparea lui Maricel Păcuraru-Cozmin Guşă-Rareş Bogdan în obţinerea şi menţinerea controlului asupra Realitatea Media, primind în schimbul ajutorului o sumă cuprinsă între 100.000 şi 200.000 de euro.

De partea cealaltă, Rareș Bogdan a declarat că elita politică încearcă închiderea Realitatea TV, fiind un post incomod din cauza obiectivității, iar judecatoarea Moncea este „un judecător corect, prins in jocul de interese”:

Aş vrea să spun nişte lucruri. În urmă cu un 1 an şi 3 luni, inflaţia era 0,2. Acum e 5,1. PSD a adus inflaţia la 5,1. ROBORUL era 0,4. Astăzi, ROBORUL este 2,1. Lucrurile sunt de o gravitate absolută. Toate aceste lucruri şi multe alte lucruri sunt spuse doar de noi. Pe posturile TV nu mai aude aşa ceva. Vor să închidă gura Realităţii. Să nu se mai audă vocile noastre. Doamna judecător Moncea, o femeie ameninţată. Pentru că a fost un judecător corect, care a pus datele pe care le avea în dosar deasupra unor interese. Vorbeşte despre presiuni şi ameninţări pe care le-a primit. Aşa ceva se mai întâmplă în America de Sud. Dar se întâmplă şi în România condusă de Dragnea şi Tăriceanu. Să înţeleagă lumea de ce presiunea este atât de mare pe un judecător. Se apără cu lacrimi în ochi despre presiuni de la oameni de afaceri, de la oameni politici. Ei vor ca în România să existe o singură voce, care să spună cum n-au crescut preţurile la alimente, cum n-a crescut ROBORUL. Benzina este mai scumpă decât la orice ţară din jur. Lucrurile nu mai pot rămâne aşa. Unicul post care încă ţine stindardul este Realitatea TV„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *