Comisia UE reunește un grup de experți în dezinformare pentru a construi un cadru standardizat pentru profesori
Un grup de experți în dezinformare și alfabetizare digitală a fost lansat de către Comisia Europeană, pentru a elabora un set recomandări pentru profesori atunci când vine vorba de combaterea informațiilor false.
Formarea grupului de experți face parte din Planul de acțiune în domeniul educației digitale al Comisiei, început în acest an. Printre obiectivele executivului UE se numără abordarea provocărilor apărute într-o lume digitalizată și post-pandemică, conform Euractiv.
Peste 20 de membri vor contribui la stabilirea unor norme comune. Printre aceștia se numără și academicieni, jurnaliști, oameni din învățământ și securitate cibernetică, dar și reprezentanți ai ONG-urilor, instituțiilor europene și internaționale, precum și instituții de cercetare.
Țelul Comisiei Europene este ca, până în 2030, 80% din populația Europei să dețină abilități digitale de bază. În 2019, doar 56% dintre europeni știau să acceseze și să evalueze critic media.
„În prezent, gândirea critică și evaluarea calității informațiilor pe care le accesăm online sunt o competență la fel de crucială ca citirea și scrierea. Vrem să avem încredere în tineri să contribuie la lumea dezbaterilor și discuțiilor online. Pentru a reuși, vom lucra, prin acest grup de experți, cu profesorii și educatorii noștri, ca adevărată forță motrice a schimbării în educație și formare”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul pentru inovație, cercetare, cultură, educație și tineret.
Articole asemănătoare
Un proiect de lege al lui Dodon, criticat până și de presa rusă: „Provoacă în Republica Moldova un val rusofob”
Marea Britanie intenționează să se distanțeze de GDPR-ul Uniunii Europene
Noul guvern militar din Myanmar a ordonat blocarea Facebook, la câteva zile de la lovitura de stat
Muzeul de stat Auschwitz critică dur un articol publicat de New Yorker
Cercetător: Tinerii sunt principalele ținte ale dezinformării