Comisia Europeană a ordonat astăzi, 5 decembrie, platformei TikTok să păstreze toate datele legate de alegerile din România, în contextul desecretizării rapoartelor CSAT. Autoritățile europene vor să se asigure că informațiile interne ale companiei vor fi sigure și disponibile pentru anchetele ce vor porni, după ce alegerile se vor încheia.
Rapoartele CSAT au scos la iveală că TikTok a eșuat să reducă vizibilitatea propagandei lui Călin Georgescu, chiar și atunci când autoritățile i-au indicat conținutul ilegal, iar viralizarea mesajelor sale politice a fost posibilă prin încălcarea atât a legislației românești, a DSA, cât și a politicilor interne ale platformei.
Comisia Europeană a reacționat cu privire la aceste informații ale autorităților române și a anunțat că TikTok trebuie să păstreze datele legate de alegerile din România, precum și a viitoarelor alegeri din interiorul UE. Concret, ordinul de păstrare acoperă perioada cuprinsă între 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin de păstrare este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale de informații care caută date în urma declasificării documentelor secrete de ieri. De asemenea, intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligență și fermitate Legea privind serviciile digitale”, a declarat Henna Virkkunen, vicepreședinte CE pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.
Comisia a ținut să precizeze că ordinul de față este luat în baza legii DSA „și nu se referă la procesul electoral din România, care este de competența autorităților române și, în ultimă instanță, a poporului român”.
Documentele desecretizate ale SRI arată în mod clar că TikTok nu a respectat cerințele autorităților române de a elimina conținutul ilegal, deși a comunicat că a făcut acest lucru. În plus, platforma a etichetat propaganda lui Călin Georgescu ca ”divertisment” când clipurile respective erau pur politice. Viralizarea a fost posibilă tocmai din cauza lipsei de măsuri ce ar fi trebuit luate de către TikTok, în baza propriilor reguli.
„TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea neautentică coordonată a serviciului. Comisia solicită păstrarea documentelor și a informațiilor privind orice încălcare sistematică a politicilor TikTok, care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic pe platformă”, adăugat Comisia Europeană în declarația de presă.
Alegerile din România ridică, pentru prima oară, întrebări serioase despre eficiența reglementărilor UE a platformelor de social media în contextul alegerilor electorale. De mai bine de două săptămâni, TikTok a fost intens criticată în țară – de către societate și autorități – principalul motiv fiind campania online a lui Georgescu. Platforma, însă, neagă că ar fi avut vreo vină, așa cum a susținut și în fața Parlamentului European – deși realitate e cu totul alta.
Leave a Comment