China și Rusia au jucat un rol semnificativ în promovarea teoriei conspirației QAnon

Eforturile Chinei și Rusiei de destabilizare a Statelor Unite ale Americii au constat în fabricarea și întreținerea unor narative toxice în spațiul public. Printre acestea se numără și teoria conspirației QAnon, pe care cele două state au promovat-o activ, arată un studiu.

QAnon, un pericol pentru securitatea SUA

Studiul, publicat la începutul acestei săptămâni și realizat de firma de consultanță în amenințări la adresa securitații naționale The Soufan Center, concluzionează că mișcarea QAnon constituie o amenințare crescândă de terorism intern, întrucât favorizează „un proces de radicalizare și violență similar cu cel care alimentează alte mișcări extremiste violente”, conform The Independent.

Mai mult decât atât, QAnon poate fi folosită pentru a „exploata nemulțumirile societale pe scară largă pentru a incita mai multe acte de violență în viitor”, în situația în care numărul de adepți continuă să crească.

Curând, susțin realizatorii studiului, cei care cred că democrații și vedetele de la Hollywood fac parte dintr-un cult de trafic sexual, care mănâncă copii, se închină lui Satan și conduc guvernul SUA sunt țintele proceselor de recrutate ale altor grupuri extremiste.

Mișcarea a primit sprijin extern

„Colectarea și analiza noastră de date au demonstrat că QAnon a fost armat de adversarii Americii”, spune Zach Schwitzky, fondatorul Limbik, cu ajutorul căreia a fost realizat studiul.

Pentru a semăna discordii în societatea americană, actori din Rusia, China, Iran și Arabia Saudită au amplificat mesajele QAnon. Astfel, o cincime din cele 166.820 de postările publicate pe Facebook între ianuarie 2020 și sfârșitul lunii februarie 2021, cu privire la QAnon, provin din afara SUA, se arată în raport.

Pe primul loc se află Rusia, care a dominat narativul pentru o mare parte a anului trecut. 44% din postările QAnon de pe Facebook provin din Rusia,

Pe de altă parte, China a recuperat în primele două luni ale lui 2021, fiind responsabilă pentru 58% din conținutul legat de teoria conspirației publicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *