China ia apărarea TikTok în problema interdicției din SUA

TikTok are un viitor incert în SUA, după ce administrația prezidențială a anunțat că ia în considerare interzicerea platformei. Șeful TikTok s-a prezentat în fața Congresului pentru a mai elimina din îngrijorările oficialilor, însă lucrurile nu s-au mișcat în favoarea aplicației, iar acum guvernul chinez s-a declarat dezamăgit de atitudinea SUA.

Ministerul afacerilor externe chinez a declarat că autoritățile americane „au făcut o prezumție de vinovăție împotriva TikTok fără a prezenta nicio dovadă care să constituie o amenințare la adresa securității sale naționale”, citează Reuters. Nu e prima dată când Beijingul face comentarii cu privire la posibila interzicere a TikTok, însă de data aceasta oficialii americani sunt criticați pentru idea lor.

Ultima dată, Beijingul spusese clar că se va opune oricărei intenții de vânzare – prin vocea purtătorului de cuvânt al ministerului comerțului – a stocurilor pe care ByteDance le deține în compania TikTok. Declarația pare una firească până la urmă, nu? Guvernul chinez se solidarizează cu TikTok, o subsidiară a unei companii chinezești.

Situația e mai complicată. În cadrul mărturie din fața Congresului, șeful TikTok a subliniat că platforma pe care o conduce nu este controlată de Beijing (minutul 1:15:40) pentru că TikTok este o companie internațională cu sedii în diferite capitale și orașe din întreaga lume. Ei bine, declarațiile guvernului chinez nu par să reflecte această poziție. Dacă TikTok și ByteDance sunt companii private, libere de orice interferențe din partea Chinei, atunci de ce Beijingul declară că se va opune vânzării TikTok?

Mărturia lui Shou Zi Chew, CEO-ul TikTok, s-a dovedit a fi un eșec pentru că nu a reușit să-i convingă pe oficiali că platforma poate proteja datele americanilor sau că nu răspunde cerințelor venite din China. Rezultatul audierii nu este o surpriză, însă acest lucru va continua viitorul incert al aplicației în SUA. Bloomberg afirmă că, cel mai probabil, situația va fi tranșată în instanță – la cum s-a întâmplat și când Donald Trump a încercat să interzică TikTok.

Până la această decizie, însă, TikTok rămâne într-un limbo din care nu pare că poate să iasă. Când nu se ferește de întrebările legate de influența Beijingului – așa cum a făcut-o în fața agenților de publicitate – spusele companiei sunt contrazise fie de ByteDance, fie de comentariile guvernului chinez.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri