
China acuză agenția americană NSA de atacuri cibernetice „avansate”
China susține că Statele Unite ale Americii au lansat atacuri cibernetice „avansate” împotriva unor industrii esențiale, în timpul Jocurilor asiatice de iarnă din februarie.
Poliția din orașul Harbin (nord-est) a inclus trei presupuși agenți NSA pe o listă de persoane căutate. În plus, Universitatea din California și Virginia Tech sunt acuzate că ar fi implicate în atacuri, potrivit agenției de presă de stat Xinhua, citată de Reuters.
Katheryn A. Wilson, Robert J. Snelling și Stephen W. Johnson sunt cei trei presupuși agenți despre care s-a constatat că „au efectuat în mod repetat atacuri cibernetice asupra infrastructurii informatice critice a Chinei și au participat la atacuri cibernetice asupra Huawei [RIC:RIC:HWT.UL] și a altor întreprinderi”.
Implicarea Universității din California și a Virginia Tech nu sunt detaliate.
„Agenția Națională de Securitate a SUA (NSA) a lansat atacuri cibernetice împotriva unor industrii importante precum energia, transportul, conservarea apei, comunicațiile și instituțiile de cercetare în domeniul apărării naționale din provincia Heilongjiang”, a declarat agenția de presă de stat Xinhua, citând biroul de securitate publică al orașului Harbin.
Atacurile au avut „intenția de a sabota infrastructura informatică critică a Chinei, de a provoca dezordine socială și de a fura informații confidențiale importante”, a adăugat aceasta.
În plus, China susține că NSA a achiziționat adrese IP în diferite țări și „a închiriat în mod anonim un număr mare de servere de rețea, inclusiv în Europa și Asia” pentru a-și acoperi operațiunea. Agenții ar fi „activat backdoors specifice preinstalate” în sistemele de operare Microsoft Windows pe anumite dispozitive din Heilongjiang – de exemplu, sistemul de înregistrare al Jocurilor de iarnă din Asia, care stoca „informații sensibile despre identitatea personalului relevant al evenimentului”.
Scopul atacurilor a fost furtul datelor personale ale sportivilor participanți.
Acuzațiile formulate de China vin la aproape o lună după ce SUA au luat măsuri împotriva unei serii de presupuși hackeri chinezi a căror activitate a vizat Agenția de Informații pentru Apărare a SUA, Departamentul de Comerț al SUA și ministerele de externe din Taiwan, Coreea de Sud, India și Indonezia. Cele două țări sunt cunoscute pentru faptul că se acuză reciproc de atacuri cibernetice.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata: O specie de delfini rari, din nou observată în zona Hong Kong
Acțiunile Facebook în cădere liberă. Zuckerberg, mai sărac cu 15 miliarde de dolari
Klaus Iohannis: „Voi continua să acționez pentru un stat de drept, în care instituțiile sunt puternice pentru aplicarea legii, a protejării cetățenilor”
Demisie la vârful Agerpres: Alexandru Ion Giboi și-a anunțat plecarea
Mâna dreapta a lui Mark Zuckerberg a anunțat că pleacă din Meta