Chatboții AI răspândesc dezinformare despre alegerile europene

Într-o lume tot mai conectată digital, inteligența artificială (IA) a început să joace un rol semnificativ în modul în care informațiile sunt distribuite și consumate. Recent, un studiu a arătat că chatboții AI sunt folosiți intenționat pentru a răspândi dezinformare legată de alegeri.

Conform analizei realizate de Democracy Reporting International (DRI) și citată de Euronews, chatboții produsi de companii precum Google, Microsoft și OpenAI au împărtășit informații false despre alegerile europene, cu doar două luni înainte ca sute de milioane de oameni să meargă la urne.

Mai exact, în luna aprilie, experții au descoperit că atunci „când îi întrebi ceva pentru care nu aveau prea mult material și pentru care nu găsești prea multe informații pe internet, ei pur și simplu inventează”. 

O versiune revizuită a raportului arată că companiile nu au corectat acest comportament al chatboților, motiv pentru care categoria a fost schimbată din „misinformation” în „disinformation”, „care implică un nivel de intenție”. 

„Odată ce o companie a fost informată despre dezinformare, dar nu reușește să acționeze în baza acesteia, acceptă cu bună știință răspândirea informațiilor false”, susțin cercetătorii.

Un alt studiu a descoperit că Gemini de la Google și ChatGPT de la OpenAI au oferit informații incorecte în 27% din cazuri când le-au fost adresate întrebări despre votare și alegerile din 2024, conform NBC.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri