Probabil că deja ai auzit o mulțime de știri despre grupul de hackeri Anonymous și activitățile sale îndreptate împotriva Rusiei. Încă de la începutul invaziei, Anonymous a declarat că se va lupta cu regimul de la Moscova și, până acum, s-a ținut de cuvânt.
Grupul a țintit site-uri guvernamentale, site-uri ce aparțin unor companii care lucrează cu regimul lui Putin și chiar televizoarele oamenilor de rând. Atacurile cibernetice desfășurate de Anonymous au fost bine direcționate și s-au dovedit destul de eficiente.
Infrastructura guvernamentală
Cele mai importante atacuri au avut ca ținte site-urile guvernului sau cele ale agențiilor federale. Probabil cel mai important atac a avut loc asupra Roskomnadzor (agenția care controlează media rusească) și care s-a soldat cu scurgerea a peste 360.000 de fișiere.
Un alt site afiliat guvernului rus este cel al Comunității Statelor Independente (CIS). CIS este o organizație regională care cuprinde anumite state care au compus URSS-ul printre care și Republica Moldova. Rusia este liderul acestei organizații de aici interesul grupului Anonymous de a ataca site-ul CIS.
Multe fișiere CIS au fost șterse, sute de dosare au fost redenumite în „putin_stop_this_war” (Putin, oprește acest război), iar o mulțime de adrese de e-mail și acreditări administrative au fost expuse. O bază de date atacată a scos la iveală peste 270.000 de nume și e-mail-uri , conform CNBC.
Infrastructura civilă
O direcție pe care Anonymous pare că se concentrează destul de mult este aceea de a informa populația rusă despre războiului început de Vladimir Putin. Au început cu atacuri asupra televizoarelor rusești astfel încât acestea să redea melodii ucrainene și cu întreruperea activității celor mai mari agenții de presă din Rusia, Tass și Kommersant.
Asaltul asupra stațiilor de televiziune nu s-a oprit, însă, acum mesajele rulate în locul programului obișnuit sunt fățiș pro-ucrainene și sunt acompaniate de discursuri ale liderului opoziției din Rusia, Alexei Navalniî (aflat în închisoare în acest moment).
La acestea se adaugă site-urile RT și Gazprom care au suferit atacuri de tip DDoS (care inundă site-ul cu trafic fals pentru a-l face inaccesibil) nu doar din partea Anonymous, ci și din partea numeroșilor voluntari care ajută Ucraina pe frontul digital, relatează CNBC.
Deși sunt multe atacuri cibernetice ce au ca țintă infrastructura cibernetică din Rusia, cele revendicate de Anonymous sunt ușor verificabile și se dovedesc a fi veridice. Un expert în securitate cibernetică (care a și verificat numeroasele atacuri revendicate de Anonymous, poți vede aici) spune că despre grupul de hackeri că s-au arătat a fi ”foarte capabili” și ”dedicați cauzei lor”.
Leave a Comment