Cel puțin opt jurnaliști au fost atacați în timpul insurecției eșuate din Brazilia

Susținătorii lui Jair Bolsonaro au luat cu asalt trei clădiri ale statului, în încercarea de a-l răsturna pe noul președinte brazilian – evocând un eveniment similar care a avut loc în Statele Unite ale Americii, în urmă cu doi ani. În cadrul revoltei, mai mulți jurnaliști care relatau despre evenimente au fost supuși unor atacuri din partea protestatarilor.

Până în prezent, se pare că sunt 8 jurnaliști care au fost ținta susținătorilor lui Bolsonaro, potrivit Uniunii Jurnaliștilor Profesioniști din Districtul Federal din Brasília, citată de Washington Post.

Unul dintre ei este un reporter al cotidianului The Washington Post. Marina Dias intervieva o femeie când protestatarii au strigat la ea, au urmărit-o, au împins-o la pământ și au lovit-o cu picioarele în mod repetat. Ei au încercat să-i ia telefonul, aflat în buzunarele pantalonilor, și au tras-o de păr. Ea a fost salvată de un ofițer de marină.

Lucrătoarea din mass-media și-a povestit ulterior experiența pe Twitter, adăugând: „Apreciez solidaritatea și mesajul prietenilor! Sunt în siguranță acum. Să mergem mai departe”.

Trump l-a inspirat pe Bolsonaro

În cursul zilei de duminică, trei dintre cele mai importante clădiri ale statului brazilian au fost asaltate de susținători ai fostului președinte Jair Bolsonaro. Timp de câteva ore, clădirea biroului prezidențial, Congresul și Curtea Supremă au fost ocupate de protestatari care s-au întins pe podea, au strigat, au distrus și au furat.

S-a întâmplat la o săptămână de la învestirea președintelui Luiz Inácio Lula da Silva ca succesor al lui Bolsonaro. Incidentele amintesc de un eveniment foarte asemănător care a avut loc cu doi ani și două zile înainte, când trumpiștii au încercat să răstoarne rezultatul alegerilor prezidențiale. Videoclipurile postate online arată că și bolsonariștii i-au urmărit îndeaproape pe omologii americani, imitându-le comportamentul distructiv și luând chiar trofee din birouri.

După aproape cinci ore de revolte, atacatorii au fost evacuați din clădirile guvernamentale. Intervenția a necesitat folosirea forței, precum și a gazelor lacrimogene.

Într-o alocuțiune ținută duminică seara târziu, noul președinte brazilian a părut înfuriat. El a declarat că „Toate persoanele [care au luat cu asalt clădirile publice] vor fi găsite și pedepsite”, numindu-i pe protestatari „fasciști”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri