Cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei a vizat furnizare de internet în Ucraina

Infrastructura digitală a Ucrainei este atacată constant de la începutul războiului, însă cel mai recent atac cibernetic pare a fi cel mai serios din ultima perioadă. Ținta atacului a fost unul dintre cei mai mari furnizori de internet din Ucraina -Ukrtelecom- și a afectat toți clienții companiei.

Anunțul oficial a venit din partea autorităților ucrainene care au anunțat că ”inamicul a lansat un atac cibernetic puternic împotriva infrastructurii IT a Ukrtelecom”, dar că problema a fost ”neutralizată”. Dovezi clare care să indice spre Rusia nu există, bineînțeles, dar este clar că atacul este unul cibernetic care a urmărit întreruperea serviciilor de internet în Ucraina.

Întreruperea serviciilor a fost depistată mai întâi de NetBlocks, care monitorizează starea rețelei globale de internet. Monitorul a numit atacul ”o perturbare continuă și tot mai intensă a serviciilor la scară națională, fiind cea mai gravă înregistrată de la invazia Rusiei”.

Între timp -după cum spun și autoritățile de la Kiev- atacul a fost respins și compania și-a reluat activitatea. Conform ultimei actualizări de la NetBlocks, serviciul reușise să revină la 50% din activitatea de dinaintea atacului.

În prezent, atacul este respins, iar furnizarea de servicii este reluată treptat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ukrtelecom pentru Reuters.

Ukrtelecom este o fostă companie de stat care are peste 200.000 de clienți și este cel mai important furnizor de internet în zonele rurale, conform experților.

Acest atac cibernetic este cel mai puternic atac înregistrat de la începutul invaziei și a durat aproape 15 ore până când oficialii ucraineni și compania au reușit să întrerupă asaltul.

Dacă mai era nevoie de asta, atacul dovedește încă o dată importanța și interesul ambelor părți în infrastrucura internetului. Războiul din Ucraina a fost plin de evenimente atât în plan fizic, cât și în spațiul digital și -tocmai de asta- conexiunea la internet este foarte importantă.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri