Ce știm până acum despre atacul de la sala de concerte din Moscova

Ceea ce ar fi putut fi o seară obișnuită de vineri s-a transformat într-un dezastru regional și geopolitic, după ce 40 de persoane ar fi fost ucise într-un atac armat în masă în interiorul unei săli de concerte din Moscova. În timp ce autoritățile ruse nu au făcut încă publice detalii cu privire la persoanele responsabile de atac, numeroase informații neconfirmate apar online, îndreptând vina spre diferite grupuri sau state.

Înainte de a intra în detalii cu privire la incident, este de datoria noastră, în calitate de jurnaliști, să ne avertizăm cititorii că astfel de evenimente, mai ales în cel mai tensionat moment de la Războiul Rece încoace, reprezintă terenul perfect pentru dezinformare, isterie în masă și provocări. Luați orice informație, chiar dacă provine dintr-o sursă respectabilă, cu o doză de scepticism.

Videoclipuri filmate în interiorul Primăriei Crocus, unde urma să aibă loc un concert rock la ora 21.00, ora Moscovei, arată mai mulți bărbați înarmați, care trag asupra oamenilor din interiorul clădirii. Din ceea ce a fost postat online, se pare că atacatorii purtau haine kaki, tip camuflaj. Aceștia au tras de mai multe ori de la mică distanță asupra civililor, chiar și atunci când părea că sunt morți. De asemenea, se pare că au dat foc clădirii.

Am ales să nu împărtășim videoclipurile găsite online, având în vedere că (1) acuratețea lor nu a fost încă dovedită și (2) ar putea avea un impact mare asupra cititorului.

RIA Novosti a relatat că indivizii înarmați „au deschis focul cu arme automate” și „au aruncat o grenadă sau o bombă incendiară, care a provocat un incendiu”.

La momentul redactării acestui articol, atacatorii nu au fost identificați. Autoritățile prezente la fața locului îi căutau în continuare pe atacatori la fața locului. Cu toate acestea, pe rețelele de socializare au circulat diverse informații cu privire la vehiculele folosite de atacatori – niciuna nu a fost dovedită corectă până în prezent.

Oficialii ruși spun că s-a confirmat că 40 de persoane au murit și aproximativ 100 au fost rănite. Multe alte persoane au fost evacuate din clădire.

Proaspăt realesul președinte al Rusiei nu a făcut încă declarații publice. Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susține că Putin „a fost informat despre începerea atacului armat (…) încă din primele minute”.

Preşedintele este constant informat de către toate serviciile relevante despre ceea ce se întâmplă şi despre măsurile luate. Şeful statului a dat toate instrucţiunile necesare”, a adăugat Peskov, citat de agenţiile de presă ruse.

 

Știre în curs de actualizare

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri