Ce știm despre moartea lui Aleksei Navalnîi

Sincer, cred că toți cei care au de cazul lui Aleksei Navalnîi se așteptau ca acesta să fie ucis mai devreme sau mai târziu. La urma urmei, el părea să fi intrat de bunăvoie în groapa cu lei, nu la mult timp după ce aceiași lei au încercat să-l otrăvească cu un neuroagent puternic, Novichok, în plină zi, sub ochii comunității internaționale.

Doar un miracol (diplomatic) a reușit să-l scoată pe Navalnîi în viață din acel caz de otrăvire. Și toată lumea a fost șocată și impresionată deopotrivă să afle că el încă plănuia să se întoarcă în Rusia, chiar dacă cel mai probabil urma să fie arestat și aruncat în închisoare.

Iar închisorile rusești sunt departe de a fi ușoare, mai ales pentru deținuții politici. Pe parcursul condamnării sale, Navalnîi a vorbit prin intermediul familiei, avocaților, asociaților și chiar a aparițiilor în instanță despre condițiile dure cu care se confruntă: celule de închisoare înghețate, refuzul de a primi îngrijiri medicale sau chiar injecții cu substanțe necunoscute, tortură psihologică și chiar pedepse fizice.

Foști deținuți din colonia penală supranumită Lupul Polar, unde Navalnîi a fost mutat în secret total, au descris că erau forțați să stea nemișcați în frigul polar, la temperaturi de -20 grade Celsius, fără geci. Dacă nu reușeau, se arunca apă rece peste ei.

Din 2022, cel mai mare opozant al lui Putin a petrecut aproape 300 de zile în izolare, iar în ultima vreme i s-a permis o singură plimbare zilnică într-o celulă din apropiere, unde podeaua era acoperită de zăpadă.

Cu toate acestea, Nalvanîi părea a fi indestructibil. Nu pentru că părea un supraom, ci pentru că ceea ce reprezenta el conta prea mult. Este o poveste clasică: cu toții am ținut la personajul principal nu doar pentru ca acesta să scape de condițiile cumplite în care se afla, ci și pentru a face lumea – Rusia, în acest caz – un loc mai bun.

Apoi a fost asasinat   a fost ucis    a  murit

O simplă știre pe canalele media controlate de stat. Așa a fost tratată la început moartea lui Navalnîi, ca o simplă declarație de presă din colonia penală în care era deținut.

Potrivit rapoartelor rusești, politicianul se opoziție se plimba când s-a prăbușit. Au trecut două minute până când medicii au ajuns la fața locului, unde au petrecut o jumătate de oră încercând să-l resusciteze. În timp ce unii au speculat că a fost vorba de un cheag de sânge, motivul oficial al morții pare a fi „sindromul morții subite”. Medical, ar putea însemna multe lucruri, însă ideea principală e că autoritățile ruse se spală pe mâini de motivul morții lui Navalnîi, lăsând să se înțeleagă că acesta era sănătos și viața sa nu era în pericol.

Familiei sale nu i s-a permis multă vreme să viziteze trupul neînsuflețit, dar mama sa a confirmat ulterior că Navalnîi a murit pe 16 februarie, la ora locală 14:17.

Cu toate acestea, el a apărut cu doar o zi înainte într-o înregistrare video la tribunal și părea să fie bine dispus și nu era vizibil bolnav. Mama sa a mai confirmat că fiul său era „viu, sănătos și fericit” când l-a văzut ultima dată pe 12 februarie.

În acest moment, corpul său este încă reținut de autorități. Apropiații au cerut ca trupul său să fie eliberat, dar cererea lor a fost respinsă. Indignarea internațională ar putea juca un factor în această decizie, deoarece Rusia s-ar putea teme că alte țări vor avea o anchetă mai amănunțită în cazul morții sale. Marea Britanie a anunțat deja, prin intermediul ministrului său de externe, David Cameron, că va lua măsuri în legătură cu moartea lui Navalnîi.

„Ar trebui să existe consecințe atunci când au loc astfel de scandaluri îngrozitoare privind drepturile omului”, a declarat Cameron pentru Sky News. Cu toate acestea, oficialul a refuzat să dea detalii despre posibilele acțiuni și a spus că va ridica problema cu omologii săi din țările Grupului celor Șapte și din alte națiuni la o reuniune anuală a oficialilor din domeniul apărării și al diplomației care are loc la Munchen.

„Vom purta discuțiile cu ei. Sunt clar că vom lua măsuri și îi îndemn și pe alții să facă același lucru”, a declarat ministrul britanic.

Nu știm prea multe – încă

Este adevărat că nu sunt disponibile prea multe informații în acest moment. Așa se pare că așa s-a îmbolnăvit brusc Aleksei Navalnîi în avion în august 2020, parcă nu vom afla niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat.

Dar apoi, toată lumea a știut. Și cu ajutorul unor jurnaliști și investigatori pricepuți, precum Christo Grozev, de la Bellingcat. aceștia au reușit să dea de urma agenților care îl urmăreau pe politician și să stabilească când și cum a fost otrăvit. Apoi, cireașa de pe tort: au reușit să obțină o mărturisire de la unul dintre ei.

Ceea ce încerc să spun este că, oricât de clișeic ar suna, adevărul are o cale de a ieși la lumină. Așa că, mai devreme sau mai târziu, vom afla ce s-a întâmplat cu adevărat cu Aleksei Navalnîi.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri