Universitatea din Oxford, care tipărește dicționarul limbii engleze, a desemnat ”brain rot” ca fiind cuvântul anului 2024. Acesta se referă la o combinație de tendințe de pe social media (inclusiv scrollingul îndelungat înainte de culcare) ce duc la o degradare a stării mintale, dar și intelectuale a unei persoane.
Fenomenul se referă la conținutul online (meme-uri, în special) pe care oamenii îl consumă și a fost viralizat de tinerii din generația Z și Alpha. Oficial, Universitatea din Oxford definește ”brain rot” ca „presupusa deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, considerată în special ca fiind rezultatul unui consum excesiv de materiale (în prezent, în special conținut online) considerate a fi banale sau nesemnificative. De asemenea: ceva caracterizat ca fiind susceptibil de a duce la o astfel de deteriorare”.
De-a lungul anului, glumele legate de brain rot s-au învârtit în jurul unui conținut online lipsit de sens, de multe ori postat de miile de conturi care fac vizualizări pe YouTube pentru că se adresează copiilor. De departe cel mai popular meme brain rot este ”skibidi” și întregile glume derivate din el.
Cât de reală e această degradare mintală
Într-o declarație pentru BBC, Andrew Przybylski, psiholog și profesor la Universitatea Oxford, a declarat că fenomenul este doar un trend de pe rețelele de socializare pentru a critica diferitele nemulțumiri legate de mediul online.
„Nu există nicio dovadă că «brain rot» ar exista. În schimb, descrie nemulțumirea noastră față de lumea online și este un cuvânt pe care îl putem folosi pentru a combina anxietățile pe care le avem în legătură cu social media”, a afirmat psihologul.
Mai mult decât atât, ultimii ani au adus în atenția generală a publicului cuvinte populare în mediul online tocmai pentru preocuparea pentru spațiul digital a devenit tot mai mare. În 2023, cuvântul anului a fost ”rizz”, iar în 2022 a fost ”goblin mode”, fiecare referindu-se la limbajul și comportamentul pe care tinerii îl adoptă pentru a se raporta la diferite aspecte din online.
„În ultimii anii, puteți observa preocuparea crescândă a societății pentru modul în care evoluează viețile noastre virtuale, modul în care cultura internetului pătrunde atât de mult în ceea ce suntem și în ceea ce vorbim […] Brain rot se referă la unul dintre pericolele percepute ale vieții virtuale și la modul în care ne folosim timpul liber”, a adăugat Casper Grathwohl, șeful secției de cercetare a limbii din cadrul Univ. Oxford.
Degradarea la care ”brain rot” face referire nu vorbește despre statutul intelectual al oamenilor din prezent (mereu societatea s-a plâns de degradarea intelectuală), ci are legătură cu tendințele de pe social media și cum ne raportăm la avalanșa de conținut de slabă calitate, pe care toți îl consumăm – fie că ne place să admitem sau nu.
Leave a Comment