Ce a scris presa despre posibila componenţă a Cabinetului Cîţu, susținut de PNL-USRPLUS-UDMR

După lungi discuții și schimbări de situație, coaliția formată din PNL, USRPLUS și UDMR pare că a ajuns la un consens în ceea ce privește numele premierului. Florin Cîțu a primit votul de încredere al celor trei partide pentru a ocupa funcția de prim-ministru, o poziție cu care nu este total nefamiliar – totuși, liberalul nu a ajuns niciodată să fie învestit în funcție, întrucât s-a retras cu o oră înainte de a fi votat de Parlament.

În ciuda faptului că componența Cabinetului Cîțu nu a fost făcută oficial publică, presa a început să vorbească deja, cu ajutorul surselor, despre numele vehiculate în interiorul coaliției pentru fiecare minister în parte.

Doi vicepremieri, 80 de secretari de stat

Înafară de stabilirea numărului de vicepremieri, liderii coaliției au ajuns și la un consens în ceea ce privește secretarii de stat. Astfel, Guvernul Cîțu ar urma să aibă 80 de secretari de stat, conform surselor politice consultate de G4Media.ro.

Cifra pare semnificativă pentru guvernele care ajung la putere, întrucât Ludovic Orban a afirmat, pe vremea când abia ajunsese la Palatul Victoria, că va demite 80 de secretari de stat și consilieri – ai Partidului Social Democrat.

„Toată clientela PSD va părăsi guvernarea liberală, pentru că noi nu acceptăm să lucrăm cu cei care şi-au bătut joc de România trei ani de zile”, a declarat Orban în noiembrie anul trecut, conform Stirileprotv.ro.

Mai mult decât atât, presa scrie că liderii coaliției au decis, vineri seară, că PNL va lua șefia Camerei Deputaților, șefia Senatului va fi preluată de USR-PLUS, Guvernul va avea doi vicepremieri și 18 portofolii (9 ministere la PNL, 6 la USR-PLUS și 3 la UDMR).

Variantele pe care USR-PLUS le-ar fi pus pe masă

Tot G4Media.ro scrie că USR-PLUS ar fi pus deja pe masă mai multe variante pentru patru dintre ministerele care îi revin.

„Favoriții pentru ocuparea portofoliilor obținute de USR PLUS în guvernul Cîțu sunt Stelian Ion și Dragoș Tudorache la Justiție, Dan Barna sau Cristian Ghinea la Fondurile Europene, Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, Vlad Voiculescu la Sănătate, au declarat pentru G4Media.ro surse politice”, scrie publicația citată anterior. Pentru celelalte două (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării; Ministerul Economiei), Alianța ar urma să vină cu propuneri. 

În plus, Digi24.ro scrie că „pe lista miniștrilor USR PLUS care vor intra în Guvernul Cîțu se află cei mai vehemenți critici ai liberalilor”. 

CE SCRIE PRESA DESPRE STELIAN ION: 

Newsweek publica, în urmă cu o săptămână, dovezi prin care confirma o dezvăluire făcută în urmă cu patru luni, privind modul fraudulos prin care propunerea USR-PLUS pentru Justiție ar fi obținut o locuință ANL.

„Primăria Constanța scrie negru pe alb că politicianului i-a fost umflat în mod nejustificat scorul cu 7 puncte fără de care nu ar fi întrunit punctajul minim”, scrie publicația, citând un răspuns al Primăriei Constanța către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

CE SCRIE PRESA DESPRE DAN BARNA ȘI CRISTIAN GHINEA

În ultima vreme, situația tensionată din USR a început să devină din ce în ce mai clară pentru public, vorbiindu-se chiar de nemulțumirea față de deciziile lui Dan Barna și asupra modului în care acesta a rămas la cârma formațiunii politice.

Însă săptămâna trecută, un filmuleț cu Dan Barna și Cristian Ghinea a reaprins spiritele în interiorul partidului. Cei doi discutau despre desființarea grupului ”Poiana lui Iocan”, un grup de Facebook al USR de comunicare și dezbatere, care recent l-a criticat dur pe Barna.

„Platforma a fost inundată în ultimele zile de acuzații și reproșuri ale membrilor USR la adresa modului în care Dan Barna a gestionat treburile partidului, iar multe dintre mesaje îi cer acestuia să demisioneze din funcție, din cauză că rezultatul alegerilor din 6 decembrie este unul foarte prost pentru așteptările useriștilor”, scrie Digi24.

CE SCRIE PRESA DESPRE CĂTĂLIN DRULĂ ȘI VLAD VOICULESCU

În ciuda faptului că Dan Barna l-a propus pe Cătălin Drulă la șefia Camerei Deputaților, acesta ar fi și principala variantă pentru Transporturi.

Adevărul a făcut o trecere în revistă a activității lui Drulă, „apropiat al taberei Barna din USR”. Acesta a mai fost propus de USR anul trecut pentru postul de Comisar European, însă s-a ocupat și de campaniile electorale la alegerile europarlamentare din 2010, precum și de campania lui Barna de la prezidențiale.

„De profesie inginer software, Cătălin Drulă a studiat în Canada la Universitatea din Toronto, acolo s-a remarcat prin dezvoltarea unor noi platforme de comunicare. Mai apoi s-a întors în România, unde s-a implicat în societatea civilă în cadrul Asociaţiei ProInfrastructura, concentrându-se pe infrastructura de transport din ţara noastră. De altfel, în 2015, acesta a fost numit consilier personal al premierului Dacian Cioloş pe teme de infrastrusctură, iar în 2016 a intrat în Parlament cu un mandat de deputat de Timiş din partea USR”, scrie Adevărul.

În ceea ce-l privește pe Vlad Voiculescu, acesta este familiar cu poziția de ministru al Sănătății, pe care a ocupat-o în Guvernul Cioloș. Însă acesta mai este cunoscut și pentru epopeea de la Primăria Capitalei, după ce edilul Nicușor Dan e amânat numirea acestuia în funcția de viceprimar.

Mediafax.ro scrie că povestea ar putea să se termine luni, când Voiculescu ar urma să fie ales viceprimar în ședința Consiliului General de la începutul acestei săptămâni. Totuși, Stiripesurse.ro susține că „Vlad Voiculescu ”a dispărut” și consilierii nu știu dacă mai vrea să fie viceprimar”. 

Variantele înaintate de UDMR

UDMR-ului ar urma să îi revină doar trei ministere: Dezvoltării regionale, Mediu, Apelor și Pădurilor, Ministerul Sportului și Tineretului. Kelemen Hunor ar urma să fie vicepremier, în timp ce la Ministerul Dezvoltării ar fi fost nominalizat senatorul Cseke Attila, la Mediu – senatorul Tanczos Barna și Carol Eduark Novak, ciclist paralimpic și președintele Federației Române de ciclism pentru Ministerul Tineretului.

CE SCRIE PRESA DESPRE TANCZOS BARNA: 

Libertatea a publicat recent un articol despre Tanczos Barna, propunerea UDMR pentru Mediu. Însă dezvăluirile publicației conduse de Cătălin Tolontan ar putea să fie în defavoarea viitorului ministru, întrucât acesta ar fi cerut, în 2015, vânarea a peste 4.000 de urși.

„În urmă cu cinci ani, oficialul UDMR era tranșant. «Nu putem transforma România în grădina zoologică a Europei, nu ne putem asuma mai mult decât trebuie în protejarea unor specii de animale sălbatice. Populaţia de urs creşte, a depăşit deja 10.000 de exemplare în România, iar ţara noastră şi-a asumat, printr-un angajament faţă de UE, că va păstra un efectiv de aproximativ 6.000 de urşi», spunea Tanczos, pe atunci senator”, afirmă Libertatea, citând o declarație de pe Mediafax.

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *