„Un prieten are probleme”. Putin va împrumuta 1,5 miliarde de dolari Belarusiei

În cadrul întâlnirii dintre liderii Rusiei și Belarusiei, Vladimir Putin a anunțat că va împrumuta regimul de la Minsk cu 1,5 miliarde de dolari.

The Guardian relatează că, la începutul transmisiei televizate cu cei doi, Lukashenko a spus că „un prieten are probleme” și i-a mulțumit lui Putin pentru sprijin. În timpul discursului liderului de la Minsk, omologul său rus părea plictisit, bătând din picioare frecvent.

Ajutorul financiar oferit de Rusia lui Lukashenko are rolul de a susține pe termen scurt moneda națională a Belarusului, care s-a destabilizat ca urmare a cumpărării masive de valută și a retragerii banilor din bănci – pe fondul situației tensionate din țară.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că liderul de la Kremlin susține ideea unei reforme constituționale în Belarus, considerând-o o măsură înțeleaptă.

Soarta lui Lukashenko în funcție este încă neclară, în contextul în care forțele de ordine se chinuie să țină sub control protestele masive din ultima lună. Anterior, acesta a susținut că ar prefera să moară decât să își dea funcția, considerându-se a fi singura soluție pentru Belarus.

În ceea ce privește relația dintre Putin și Lukashenko, analiștii spun că Putin nu are în mod special încredere sau simpatie față de omologul său.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *