Arabia Saudită recunoaște că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis

Sâmbătă, agenția de presă a Riadului, SPA, a confirmat moartea lui Jamal Khashoggi, care a dispărut în 2 octombrie, în consulatul său din Istanbul.

„Discuţiile între Jamal Khashoggi şi cei cu care s-a întâlnit în consulatul regatului de la Istanbul (…) au degenerat într-o altercaţie, care a condus la decesul său”, a arătat agenţia, citând Parchetul.

De asemenea, Arabia Saudită a anunțat și destituirea din funcție a unui înalt responsabil al serviciului de informaţii saudit, Ahmad al-Assiri, şi a unui important consilier de la curtea regală, Saud al-Qahtani, ambii fiind apropiați ai prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, jurnalistul fiind un critic al acestuia. Regele Salman al Arabiei Saudite a ordonat crearea unei comisii ministeriale conduse de prinţul moştenitor Mohammed bin Salman pentru restructurarea serviciului saudit de informaţii şi „definirea precisă a puterilor” acestuia, a anunţat sâmbătă presa oficială.

Confirmarea morții jurnalistului a apărut la scurt timp după o nouă convorbire între președintele Turciei și regele Arabiei Saudite, scrie Agerpres.

Arabia Saudită a transmis o poziție oficială, după ce Turcia și SUA au afirmat că jurnalistul a fost asasinat în consulat. Oficiali turci au afirmat că acesta a fost asasinat de un comando trimis special de Riad, iar administraţia Trump a transmis vineri un nou avertisment Arabiei Saudite. evocând posibile sancţiuni dacă se dovedeşte că aceasta a fost în spatele dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, președintele SUA amenințând Arabia Saudită cu consecințe „foarte grave”.

După anunțul trnasmis de oficialii Arabiei Saudite, reacția SUA nu a întârziat să apară. Donald Trump a considerat credibilă explicaţia oferită de Riad sâmbătă. El a afirmat că anunţul Arabiei Saudite asupra circumstanţelor morţii lui Khashoggi reprezintă un „prim pas bun”, scrie Reuters.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a transmis: „Statele Unite au luat notă de anunţul regatului Arabiei Saudite că ancheta în cazul Jamal Khashoggi avansează şi că (regatul) a întreprins acţiuni faţă de suspecţii care au fost pentru moment identificaţi”.

Citiți și: Trump laudă un act de violență împotriva unui jurnalist