Cazul Novaya Gazeta și liniile duble ale jurnalismului din Rusia
În Rusia, „linia roșie” care definește limita dintre ce pot publica și ce nu pot publica jurnaliștii este deseori numită „linia dublă albă”. Exact ca în traficul rutier, dacă instituțiile media trec peste linia aceasta, ele pot fi sancționate și nu de puține ori se expun la un real pericol atât la nivel instituțional cât, mai ales, la nivel individual.
Cazul Novaya Gazeta
Acum câteva săptămâni un ziar rus independent, „Novaya Gazeta” a fost ținta unor hărțuieli și intimidări înainte de a publica o anchetă legată de o serie de otrăviri și de uciderea unui blogger critic la adresa Kremlinului. Potrivit surselor ziarului, aceste atacuri au fost opera unei echipe speciale din serviciul de securitate al lui Evgheni Prigojin, proprietarul fabricii de trolli, cunoscut generic cu supranumele de „bucătarul-șef al lui Putin”.
Liniile albe pe care „Novaya Gazeta” le-a trecut în acest caz au fost deci, nu cele ale guvernului, ci ale unei organizații private care are legături apropiate cu autoritățile ruse, și despre care se știe că sprijină agenda de dezinformare a Kremlinului prin trollare online.
În mod de neimaginat pentru standardele presei din Occident, pedeapsa pentru că „Novaya Gazeta” a trecut linia albă dublă a luat forma unei amenințări cu moartea la adresa jurnalistului, inspirată mai degrabă din seria de filme „Nașul”. Concret, la redacția „Novaya Gazeta” a fost livrată o coroană funerară cu numele jurnalistului care a făcut ancheta, alături de capul retezat al unei capre.
Dezinformarea și intimidarea merg mână în mână
În Rusia, răspândirea dezinformării se face cu indicații clare de la Kremlin: un subiect care se disipează prin organizațiile media controlate de tot de stat și loiale, evident, autorităților. Presa independentă este aproape inexistentă, fiind ținta unor intimidări și amenințări directe așa cum arată și cazul de la „Novaya Gazeta”.
Cu toate acestea, unele treburi murdare sunt făcute de executanți privați care aulegături financiare cu autoritățile. Oameni plătiți direct de la Kremlin.
Atunci când jurnalismul este controlat în acest fel, fiind supus la intimidare și oprimări, dezinformarea controlată de stat și loială statului are o mai mare libertate de manevră iar impactul ei asupra societății este mai mare. Astfel, dezinformarea și intimidarea merg mână în mână în statele cu regimuri autoritare, acolo unde libertatea cuvântului și libertatea presei au devenit noțiuni vetuste.
Articole asemănătoare
Windows 10 Edge vs. Google Chrome. Cine câștigă?
Jurnalul Național – sub aripa protectoare a Antena 3
Statele membre UE susțin Directiva Copyright. Ce înseamnă și ce se va întâmpla mai departe
Consiliul televiziunii publice a decis: TVR Cultural și TVR Info revin pe micile ecrane
”Scârbiții de politică” – nouă țintă pentru artizanii manipulării politice. Asaltul prin site-urile generaliste