Tragedia din Grecia, văzută în online-ul românesc: de la obiectivitate, la apel la rugăciuni

Incendiul din Grecia a impresionat o lume întreagă: într-un timp relativ scurt, flăcările au mistuit tot ce au prins în cale. Case și restaurante au fost distruse, iar peste 80 de oameni și-au pierdut viața.

Un astfel de eveniment face valuri în online – ne amintim, desigur, de Colectiv, când toate platformele de socializare au fost inundate de diferite mesaje, iar presa a scris pe cât se poate despre acest subiect. Nici tragedia din Grecia nu a trecut neobservată, mai ales că s-au declarat trei zile de doliu.

Presa românească a relatat la scurt timp de la începerea incendiului, încercând să redea cât mai corect informațiile. Pe măsură ce situația s-a înrăutățit și numărul persoanelor decedate a crescut, și titlurile au început să se schimbe. Un moment-cheie în relatarea evenimentelor din Grecia este afirmația făcută de premierul Alexis Tsipras, care consideră că focul a fost pus. ”Incendii Grecia. Teoria conspirației despre dezastrul de proporții biblice” sau ”MAFIA IMOBILIARĂ din Grecia, SUSPECTATĂ de INCENDIILE APOCALIPTICE. „Fără nici un fel de rezerve: NU este vorba de un ACCIDENT!”. Cu toate astea, este de notat faptul că autoritățile elene au dat vina în repetate rânduri pe presupuși criminali pentru incendiile izbucnite.

Apoi urmează categoria titlurilor în care sunt menționați românii aflați la locul faptei, precum: ”Românii din Grecia au lăsat actele și banii pentru a se salva din calea incendiilor”.

Tot în acest material ar trebui menționate postările apărute pe Facebook care susțin ideea unei mâini criminale. Exemplul perfect este acesta, care a reușit să strângă peste 37 de mii de aprecieri și 39 de mii de shareuri:

Tot la capitolul ”povești emoționante” mai adăugăm ”Povestea cainelui din Grecia care a impresionat o lume intreaga. Despartit de stapani, s-a refugiat pe o stanca, in mare, din cauza incendiilor”, în care cățelușa Lua este numită un simbol al speranței. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *