Cât costă un instrument de dezinformare bazat pe inteligență artificială? Doar 400 de dolari pe lună

În mai puțin de două luni și doar cu 400 de dolari pentru funcționare pe lună, un dezvoltator a construit o mașină cu inteligență artificială, folosind instrumente OpenAI precum ChatGPT, care poate crea propagandă în masă.

Persoana din spatele proiectului CounterCloud, care a dorit să rămână anonimă, a vrut să arate lumii cât de ușor și de ieftin este să construiești un instrument atât de puternic, conform Business Insider.

Întregul proces a fost descris într-un videoclip de pe YouTube, în care creatorul a spus că a vrut să vadă cum dezinformarea prin inteligență artificială „funcționează în lumea reală”.El a adăugat că „competențele lingvistice puternice ale modelelor lingvistice mari sunt perfect potrivite pentru a citi și scrie articole de știri false”.

Pentru a-l face să funcționeze, Nea Paw a început prin a introduce articole „opuse” în ChatGPT și i-a cerut acestuia să scrie un contra-articol. Apoi, AI ar fi oferit diferite exemple ale aceluiași articol, folosind stiluri sau puncte de vedere distincte – ceea ce ar fi reușit prin „crearea de povești false, evenimente istorice false și crearea de îndoieli în ceea ce privește acuratețea articolului original”.

Dar proiectul nu s-a oprit aici. Pentru a-i conferi mai multă credibilitate, au fost adăugate clipuri audio de citire a articolelor false și fotografii. Creatorul a creat, de asemenea, profiluri de jurnaliști falși și comentarii false sub unele articole.

Ulterior, sistemului i s-a cerut să amplifice postările care se potrivesc cu narațiunea sa, dându-le like și repostându-le. În cazul în care postările contraziceau opiniile sistemului, i s-a cerut să scrie „contra” tweet-uri.

În doar două luni, mașina era complet autonomă, generând „conținut convingător în 90% din timp, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”.

Folosirea inteligenței artificiale în alegeri

Acest proiect arată cât de ușor a devenit inteligența artificială atât dezinformarea, cât și propaganda. O analiză recentă realizată de The Washington Post și citată de Mediastandard.ro a arătat că ChatGPT crea mesaje politice atunci când i se cerea acest lucru, ceea ce sporește îngrijorările legate de utilizarea inteligenței artificiale în alegeri.

Această îngrijorare a fost exprimată recent și de creatorul OpenAI, care a scris pe Twitter: „Sunt îngrijorat în legătură cu impactul pe care AI îl va avea asupra viitoarelor alegeri (cel puțin până când toată lumea se va obișnui cu ea). Persuasiunea personalizată 1:1, combinată cu media generată de înaltă calitate, va fi o forță puternică”.