Capcana prietenilor și rudelor fără mască: o explicație psihologică a unor credințe false
Pericolul cel mai mare este în întâlnirile cu prietenii sau rudele fără mască, în spații închise. Noi credem altfel, dar nu este însă decât o capcană psihologică în pandemie.
Pericolul cel mai mare este în întâlnirile cu prietenii sau rudele fără mască, în spații închise. Noi credem altfel, dar nu este decât o capcană psihologică în pandemie, susține Tegan Cruwys, cercetătoare la Universitatea Națională din Australia, într-un articol pentru Deutsche Welle.
„Ni se pare mai puțin riscant să bem o cafea cu un coleg de muncă decât să trecem pe lângă un străin care tușește pentru că ne identificăm cu cei pe care îi considerăm ‘de-ai noștri’ și lăsăm garda jos”, explică Nicoleta Rădăcină în newsletter-ul Concentrat DoR.
Amenințarea de contagiune poate să nu fie la fel de palpabilă atunci când suntem cu oamenii pe care îi cunoaștem și pe care-i placem. Pentru că suntem conectați cu ei, presupunem că prietenii și rudele noastre sunt mai siguri decât străinii de pe stradă și vom fi mai toleranți la orice simptome pe care le pot avea. Dar bolile contagioase nu respectă limitele grupului.
Avem încredere în „ai noștri”
Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch din Germania, spune că noile focare nu par să se producă în spații publice, cum ar fi la locul de muncă sau în transportul public, ci în adunările private. Nu numai petrecerile și nunțile atrag mulțimi, ci și grupurile de oameni care au o identitate socială comună: se cunosc și vor să petreacă timp împreună.
Atunci, ce facem? Nu ne mai băgăm în seamă față în față rudele și prietenii? Melissa Hawkins, epidemiolog și profesoară de sănătate publică la Universitatea Americană din Germania, spune că limitarea tuturor contactelor sociale ar agrava problema singurătății și izolării, două fenomene foarte accentuate în pandemie.
Atunci când analizăm cum să echilibrăm cel mai bine riscul de infecție cu nevoile sociale și emoționale ale vieții, Hawkins spune că ar trebui să folosim un concept de „reducere a daunelor”. Ideea este că nu e întotdeauna posibilă eliminarea riscului, așa că trebuie să facem alegeri cu risc mai redus.
O altă soluție la îndemână este să compensăm întâlnirile față în față cu comunicarea mediată tehnologic, adică să ne sunăm mai des, să ne vedem prin aplicații video, să vizionăm sau să ascultăm împreună filme și muzică online.
Foto: ONU (Unsplash)
Articole asemănătoare
Fact check: Avion de luptă al Rusiei nu a fost doborât în Ucraina
România refuză extrădarea jurnalistului turc
Facebook are planuri mari cu WhatsApp: transferuri cu criptomonedă
La fiecare șase luni, conținutul de tip deepfake se dublează
Autoritățile din China au arestat un bărbat care a folosit ChatGPT pentru a genera fake news