Canalele TV din Rusia au fost atacate cibernetic de Ziua Victoriei: Aveți mâinile pătate de sânge

Grila de afișare a informațiilor de pe televizoarele din Rusia au fost atacate cibernetic pentru a derula mesaje care combat propaganda Kremlinului.  Hackerii și-au coordonat atacul astfel încât acesta să coincidă cu celebrarea Zilei Victoriei.

9 mai este o sărbătoare importantă în Rusia și foarte urmărită având în vedere că paradele  militare și discursurile sunt nelipsite (gândește-te la 1 decembrie doar că mult mai grotesc). De data asta, războiul din Ucraina a generat un interes mult mai mare pentru Ziua Victoriei pentru că toată lumea a așteptat declarațiile lui Putin. Nimic nou, aceleași minciuni spuse în alt mod.

Hackerii, însă, au profitat de ocazie și au țintit televizoarele rușilor care -cel mai probabil- au deschise pentru a urmări parada și discursul lui Putin. Hack-ul a presupus schimbarea textului din grila de informații pe care le au televizoarele.

Agenția de presă NEXTA a prezentat o poză cu un mesaj pe care hackerii l-au lăsat în urmă. ”Aveți mâinile pătate de sânge. Mii de ucraineni și sute de copii ai acestora au fost uciși. Televiziunea și autoritățile mint. Nu războiului!”, stă scris pe televizorul din imagine.

Afectate de atac par a fi mai toate posturile de televiziune, inclusiv Russia 1 și Channel One, canalele de stat al Kremlinului. Mesajul standard transmis de hackeri a ajuns și pe motorul de căutare Yandex, conform The Washington Post. Fiind similar cu Google în multe privințe, Yandex indexează lista de programe a canalelor rusești și, astfel, a redat mesajul anti-război al hackerilor.

Atacul nu a vizat doar grila de informații ale televizoarelor, ci și cea de pe site-urile canalelor. Într-o postare pe Twitter, grupul de hackeri de la Anonymous a redistribuit un videoclip care arată mesajul anti-război afișat pe site-ul Russia 1.

Bună dimineața, Moscova. Bună dimineața, Odessa”, a scris grupul în descrierea clipului.

Este încă neclar dacă Anonymous este în spatele acestui atac pentru că -spre deosebire de alte dăți- grupul nu a revendicat oficial atacul. De fapt, nici un alt grup de hackeri nu și-a însușit acest atac.

Având în vedere atenția pe care comunitatea internațională de hackerii o acordă acestui război, se poate ca atacul de azi să fie rezultatul unor eforturi comune și coordonate, astfel încât Ziua Victoriei să le reamintească rușilor că Vladimir Putin duce un război injust în timp ce proclamă măreția și virtutea Rusiei.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri