Putem să privim campaniile de manipulare și dezinformare ale Rusiei în două feluri: fie ca pe o tehnică revoluționară de remodelare a ordinii mondiale, ori ca pe o reinterpretare a tehnicilor folosite de KGB în timpul Războiului Rece. Calea de mijloc este însă cea mai potrivită pentru a descrie operațiunile duse de regimul lui Putin la aproape 30 de ani de la sfârșitul Războiului Rece. Prin combinarea măsurilor active ale Uniunii Sovietice cu avansul tehnologic din ultimele decenii, Rusia a reușit să implementeze un model efectiv din mai multe puncte de vedere. Se remarcă, în primul rând, numărul redus de contra-acțiuni ce s-au dovedit efective, precum și ușurința cu care fenomenul se propagă – mulțumită internetului.
***
În 1983, criza SIDA se răspândea rapid. În anul ăla, existau aproximativ 170 de mii de oameni ce trăiau cu HIV, în timp ce până la sfârșitul deceniului, cifra a crescut de aproape 4 ori. Într-un ziar mic, indian, este publicată o știre privind originea pandemiei. Patriot susține, citând un „cunoscut om de știință și antropolog american”, că Virusul Imunodeficienței Umane a fost fabricat la Fort Detrick de către ingineri genetici.
Totuși, știrea a ieșit înafară Indiei abia câțiva ani mai târziu, atunci când KGB a decis că este premiza perfectă pentru discreditarea Statelor Unite ale Americii. Folosind vehicule media apropiate de serviciul de securitate, știrea a fost preluată de atât de multe ori, până a ajuns pe un post TV american credibil.
Pentru ca știrea să aibă și mai mult impact, un om de știință și soția acestuia au întocmit un raport, ”Raportul Segal”, prin care arătau presupusele legături americane cu apariția SIDA. În realitate, Joseph Segal și partenera sa de viață, Lilli, aveau simpatii comuniste și, în 1940, au obținut cetățenia URSS – pentru că el s-ar fi născut în Lituania. Documentul semnat de cuplu a fost folosit de către propagandiști de seamă ai sovieticilor pentru a discredita America.
New York Times a realizat un întreg documentar despre modul de operare al KGB, în colaborare cu serviciile de securitate a Germaniei de Est și a Bulgariei, în cazul „Operation Infektion”, însă practicile sovietice au ajuns recent în atenția publică de două ori, la trei decenii de la încheierea Războiului Rece.
***
La jumătatea anului 2019, Facebook avea să descopere vârful icebergului interferenței ruse în procesul politic al altor state. În mai, compania lui Mark Zuckerberg a detectat și a desființat un grup mic de conturi provenite din Rusia, însă analiza realizată de DFRLab a arătat că întreaga campanie era mult mai elaborată decât lăsa să se vadă la prima vedere.
”Pornind de la conturile pe care Facebook le-a eliminat, Laboratorul de cercetare criminalistică digital al Consiliului Atlantic (DFRLab) a descoperit o operațiune de influență pe scară largă, care a cuprins nouă limbi, peste 30 de rețele sociale și platforme de blog și scoruri de profiluri și identități false de utilizator. Indiciile lingvistice și contextuale susțin analiza Facebook potrivit căreia operațiunea a fost efectuată din Rusia. Amploarea operațiunii, tradecțiunea sa și obsesia ei pentru secret, indică faptul că a fost condusă de o organizație persistentă, sofisticată și cu resurse, eventual o agenție de informații”, arată Consiliul Atlantic în studiul ”OPERATION <<SECONDARY INFEKTION>> – A SUSPECTED RUSSIAN INTELLIGENCE OPERATION TARGETING EUROPE AND THE UNITED STATES”.
Pe scurt, experții au descoperit atunci practici surprinzător de apropiate de cele folosite de KGB înainte de 1991, doar că adaptate la condițiile media actuale. DFRLab a denumit modelul actual a fi ”Secondary Infektion” – cu alte cuvinte, autorii campaniei au ”plantat povești false în colțurile îndepărtate ale internetului înainte de a le amplifica prin conturi de Facebook rulate din Rusia”.
Nu avea să fie ultima oară când termenul era folosit. În decembrie 2019, Reddit a confirmat că o încercare de influențare a alegerilor din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord ar fi originară din Rusia, iar modul de operare al conturilor detectate în cazul postării despre privatizarea NHS ”au același model comun ca și grupul inițial Secondary Infektion”.
***
De-a lungul timpului, diferite evenimente locale au intrat în atenția comunității internaționale, date fiind implicațiile majore ale acestora. Întâi a fost Euromaidan, apoi anexarea Peninsulei Crimeea – ceva mai târziu avea să se discute în presa din întreaga lumea, nu doar din Ucraina, despre eforturile duse de jurnaliștii ucraineni pentru a contracara campaniile de fake news favorabile Rusiei.
Apoi au urmat o serie de întâmplări neobișnuite, dar fără o aparentă conexiune: tentativa de lovitură de stat din Muntenegru, atacul asupra unui traficant de arme din Bulgaria, otrăvirea fostului dublu-agent Serghei Skripal pe teritoriul Marii Britanii.
Mulți ani mai târziu, conexiunile au fost făcute.
Similaritățile au dus la o unitate de elită a serviciilor secrete ruse, ce ar activa pe pământ european de aproximativ un deceniu. Aceștia ar fi fost identificați ca aflându-se în Franța, într-o regiune mai puțin circulată. Interferența Rusiei în procesul decizional din mai multe state democratice și suverane, precum America sau Anglia, a fost declicul.
Comunitatea internațională a înțeles, în final, pericolul pe care-l reprezentau fake news-urile, ”măsurile active” ale secolului XXI, și contextul în care acestea se desfășurau ele. Concomitent cu campaniile de manipulare din online, se desfășurau operațiuni eșuate, care nu au rămas ascunse nici guvernelor străine, nici publicului internațional.
Scandalul documentelor privind National Healt Service nu a scos la iveală ceva nou, doar a subliniat o realitate a ultimilor ani. Folosirea instrumentelor de tip sharp power (”o abordare afacerilor internaționale care presupune eforturi de cenzură și utilizare a manipulării pentru a slăbi integritatea instituțiilor independente”) este tactica preferată a Moscovei la trei decenii de la încheierea Războiului Rece, iar efectele acesteia se resimt din ce în ce mai clar.
Leave a Comment