ByteDance, profituri record în ciuda controverselor din jurul TikTok

Compania-mamă a TikTok, ByteDance, a înregistrat profituri record și a reușit să-și întreacă adversarii de pe piața chineză. Cele mai recente controverse în care TikTok este subiectul principal nu par să afecteze veniturile companiei.

Problemele din jurul TikTik sunt departe de a fi stinse – fie că vorbim de posibila interdicție în SUA sau de implicarea guvernului chinez în această chestiune – însă ByteDance a reușit să genereze un profit de aproape 25 de miliarde de dolari în 2022, în creștere față de cele 14 miliarde înregistrate în 2021. Conform unor surse citate de Financial Times, profitul se datorează vânzărilor de publicitate pe TikTok, dar și pe Douyin – versiunea platformei ce rulează doar în China.

În Occident, agenții de publicitate și-au exprimat o oarecare îngrijorare cu privire la TikTok, însă nivelul sumelor pentru publicitate a rămas normal. Cele mai dispuse să oprească sau să-și încetinească cheltuielile pe TikTok sunt afacerile mici, dar asta și pentru că audiența de pe platforma de video-share nu este una la fel de cuprinzătoare ca cea de pe Facebook sau Instagram, spre exemplu.

Cu toate acestea, majoritatea profitului generat în 2022 (aprox. 80%) a venit din piața internă din China și nu neapărat datorită TikTok. Datele citate de FT vorbesc de o diferență enormă între veniturile provenite din piața internațională (ce includ și TikTok) și cele generate din China. Aproape 70 de miliarde au înregistrate pe piața chineză, comparativ cu cele 15 miliarde venite din afacerile cu piețele internaționale.

Tocmai de asta o posibilă interdicție a TikTok nu ar reprezenta un eșec total pentru ByDance, din punct de vedere financiar. Pe de altă parte, dacă interdicția ar deveni o realitate (șansele sunt destul de mici) ar însemna o lovitură destul de dură pentru dezvoltarea companiei, lucru pe care și investitorii îl admit.

TikTok nu reprezintă un procent atât de important din veniturile totale ale ByteDance pe cât se presupune. Dar interzicerea ar fi o pierdere reală pentru potențialul viitor, având în vedere rata de creștere a acestei aplicații”, a declarat un investitor ByteDance din SUA pentru Financial Times.

Chiar dacă profiturile ByteDance au crescut, scandalurile politice în care TikTok este agrenată au îngreunat planurile companiei de a se lista public pe bursa de la Hong Kong. Toate astea pe lângă legislația din China, care în anii de pandemie a devenit mai dură cu sectorul tech.

Iacob Șerban:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri