Burtierele România TV despre ”torționarii COVID” și ”neomarxiști”, pe masa CNA. Sesizarea, trimisă de ActiveWatch

Burtierele pe care postul România TV le-a rulat în seara zilei de sâmbătă vor ajunge pe masa Consiliului Național al Audiovizualului, după ce ActiveWatch a transmis o sesizare pe această temă.

Într-o singură seară, organizației pentru protejarea presei și a libertății de exprimare susține că a identificat patru derapaje în intervalul orar 20:00-23:00, trei dintre ele fiind la diferență de zece minute una de alta, informează Paginademedia.ro.

De exemplu, în jurul orei 22:10, postul rulează o burtieră pe care scrie „Artist umplut de sânge de torționarii COVID”. Principala acuzație pe care ActiveWatch o aduce televiziunii se referă la prezentarea părtinitoare a poziției actorului Jean Paler, care acuză personalul unui spital (nespecificat) de rele tratamente, fără a oferi și poziția instituției medicale. Atât burtiera, cât și modul de prezentare al știrii, lasă impresia că sistemul medical este plin de abuzuri, precum cele descrise de Jean Paler.

Într-un alt segment, România TV ar fi prezentat „un material „anchetă”, care constă într-un colaj de imagini din alte țări combinate cu imagini de la diferite ceremonii de învestire ale primarilor și consilierilor locali din țară. Sub titlul «Ce pregătesc neomarxiștii în România, anchetă șoc», postul asociază formațiunea USRPLUS cu o presupusă agendă orientată împotriva BOR. Punctul de vedere al persoanelor vizate lipsește”, după cum se arată în comunicatul organizației.

ActiveWatch susține că derapajele postului de la legislația audio-vizuală „depășesc cadrul libertății de exprimare” și „riscă să afecteze nu doar contextul medical excepțional, ci și ordinea socială fragilizată în ultimii ani de senzaționalism și de știri false”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *