Boicot în presa braziliană, după ce jurnaliștii au fost agresați de către suporterii lui Bolsonaro

Situația mass-mediei din Brazilia continuă să se degradeze, pe măsură ce jurnaliștii sunt din ce în ce mai des ținta atacurilor ale președintelui Jair Bolsonaro și ale susținătorilor săi.

După luni de atacuri verbale din partea suporterilor președintelui de extremă-dreapta, injurii adresate reporterilor aflați în fața locuinței șefului de stat au ajuns, la începutul acestei săptămâni, la un nou nivel de agresivitate. Într-o postare de pe Twitter, sute de manifestanți le strigă jurnaliștilor că sunt ”gunoaie, șobolani, necinstiți, escroci, nenorociți”, conform The Guardian.

Printre instituțiile media care participă la boicot se numără posturile TV Grupo și BandNews, postul de radio CBN, trei dintre cele mai citite ziare la nivel național – Valor Econômico, O Globo și Folha de São Paulo -, precum și site-urile G1 și Metrópoles.

Cel mai mare grup media din Brazilia afirmă că decizia vine ca o măsură de protecție pentru jurnaliști: ”Lipsa de securitate pentru jurnaliștii săi din afara Palácio da Alvorada [reședința președintelui – n.r.] a determinat Grupul Globo să decidă că profesioniștii săi nu vor mai lucra acolo”.

Încă de la preluarea mandatului, Bolsanoro a atras un număr mare de susținători prin atacurile la adresa presei critice. Urmând modelul lui Donald Trump, acesta nu se sfiește să acuze mass-media atunci când deciziile sale sunt puse la îndoială.

Cel mai recent atac al președintelui de extremă-dreapta a avut loc la începutul acestei săptămâni, când a afirmat că imaginea sa internațională este periclitată de către o ”conspirație a presei de stânga”. Acesta a fost descris de către British Daily Telegraph ca fiind ”omul care a distrus Brazilia” pentru modul în care a tratat criza de coronavirus.

Mesajul a fost preluat și de către susținătorii săi, aceștia acuzând presa în mod constant că are simpatii politice sau face parte dintr-o conspirație. În filmarea postată de cotidianul brazilian Folha de S.Paulo, un bărbat le-a strigat jurnaliștilor: ”Mass-media comunistă. O grămadă de escroci”.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri