Belarus hărțuiește cel mai popular site de știri din țară, prin blocarea accesului online și percheziții
Cel mai popular site de știri din Belarus, TUT.BY, este hărțuit de autorități, ca urmare a tentativei lui Lukashenko de a intimida protestatarii pro-democrație și de a reduce presa critică la tăcere.
Marți, poliția financiară a descins la sediul instituției media și la domiciliul mai multor jurnaliști, printre care se numără și redactorul-șef. Perchezițiile au avut loc în urma presupuselor suspiciuni de „neplată a impozitelor” încă din 2019, polițiștii afirmând că sumele datorate de site fiind semnificative, conform Europe Liberă.
Perchezițiile au vizat sediul Tut.by, filialele sale Houser.by și Av.by, dar și casele jurnaliștilor. Miercuri, 11 angajați se aflau încă în spatele gratiilor, conform RSF. Printre cei reținuți de autorități se numără redactorul-șef Marina Zolotova, editorul Volha Loyka, jurnalista Alena Talkachova și directorul general Lyudmila Chekina. Daria Danilava, fostă angajată a site-ului, a fost și ea luată de acasă și dusă la audieri.
Ulterior, Tut.by și site-urile afiliaților săi au fost nefuncționale, măsură adoptată de Ministerul Informației pentru că acestea ar fi „încălcat legea presei” prin postarea de articole aparținând unor organizații neînregistrate.
Mai mult decât atât, un reporter de la o săptămânalul Belarusy i Rynok a fost și el arestat atunci când a vrut să relateze perchezițiile desfășurate la sediile Tut Bai Media Group.
UE critică Belarus
Cazul celui mai popular site din Belarus a atras și reacția Uniunii Europene, care a catalogat acțiunile recente ale statului est-european ca fiind incalificabile.
„Hărțuirea jurnaliștilor trebuie să se oprească iar toți cei care au fost reținuți și arestați trebuie eliberați, alături de toți prizonierii politici. Uniunea Europeană cere oprirea violenței și a represiunii la adresa protestatarilor pașnici, a celor care apără drepturile omului, reprezentanților minorităților și ai opoziției politice. Cei care încalcă drepturile omului nu pot rămâne nepedepsiți, iar Uniunea Europeană și comunitatea internațională coordonează eforturile de a-i trage pe aceștia la răspundere. UE este alături de populația din Belarus în apelul acesteia pentru respectarea drepturilor omului și libertăților fundamentale și va continua să sprijine societatea civilă și presa independentă”, se arată în mesajul transmis de Peter Stano, purtătorul de cuvânt al Serviciului European de Acțiune Externă, care gestionează politica externă a UE.
Și delegația Uniunii în Belarus a condamnat regimul ”ultimului dictator al Europei”, declarând că „libertatea presei trebuie menținută”.
Organizația Reporteri fără Frontiere a condamnat „acuzațiile inventate” folosite pentru intimidarea site-ului și solitică ONU o reacție „fermă”, „astfel încât dreptul la informare să fie respectat în Belarus”.
Articole asemănătoare
Sfidarea grupărilor teroriste i-a adus moartea unui jurnalist sirian
Decizia CCR privind neconstituționalitatea numirilor interimare de la TVR și Radio România a fost publicată
Editiadedimineata: Platforma de programări pentru vaccinarea anti-COVID va fi modificată
Vicepreședintele ANCOM: „TikTok e o problemă de siguranță națională”
O nouă lege va permite Rusiei să declare jurnaliștii independenți și utilizatorii de social media „agenți străini”