Belarus amenință că va răspunde la sancțiunile UE: „Sperăm că se vor gândi la interesele companiilor lor”

Belarus, prin vocea premierului Roman Golovcenco, amenință Uniunea Europeană cu măsuri menite să răspundă la sancțiunile impuse de blocul european după deturnarea unui avion RyanAir și arestarea jurnalistului Roman Protasevici.

Într-un interviu acordat postului public Belarus 1, Golovcenco a afirmat, conform Digi24: „Sperăm că «capetele înfierbântate» se vor calma şi se vor gândi, printre altele, la interesele companiilor lor în Belarus (…) Suntem pentru pace în regiune, pentru o politică a bunei vecinătăţi, dorim să stabilim relaţii de parteneriat egal. Am făcut tot posibilul pentru a atinge acest obiectiv. Dar când vine vorba de daunele aduse afacerilor noastre, avem dreptul să le compensăm. Este pregătit un set de măsuri care trebuie să răspundă sancţiunilor”.

Printre sancțiunile pe care regimul lui Lukașenko ar putea să le impună se numără și renunțarea la contractele cu firme europene și americane, în favoarea tehnologiilor rusești și chinezești. Belarus ia în considerare și restricționarea bunurilor de larg consum provenite din UE.

În ciuda măsurilor aparent dure pe care Golovcenco le-a prezentat, acesta afirmă că prejudiciul generat de sancțiunile adoptate recent de Uniune nu ar reprezenta mai mult de 3% din produsul intern brut al statului condus de Lukașenko.

Amintim că, printre măsurile ratificate de statele europene, se numără și interzicerea folosirii spațiului aerian al UE de către avioanele companiei belaruse de stat – intrată oficial în vigoare pe 4 iunie -, precum și recomandarea ca avioanele europene să evite spațiul aerian al Belarusului.