Avertisment din Germania: Dezinformarea rusă privind Ucraina a devenit mai sofisticată

În contextul în care invazia rusă în Ucraina nu dă semne că se va opri prea curând, Kremlinul și-a intensificat jocul dezinformării cu privire la Ucraina, avertizează Berlinul.

Avertismentul vine din partea unuia dintre cei mai înalți diplomați germani: Ralf Beste, șeful departamentului pentru cultură și comunicare din cadrul Ministerului Federal de Externe al Germaniei. Într-un interviu pentru Financial Times, el a dezvăluit că campaniile de dezinformare pentru a submina sprijinul pentru Ucraina în Europa au crescut semnificativ în ceea ce privește amploarea, priceperea și furtișagul.

„Este absolut o amenințare pe care trebuie să o luăm în serios. În general, [există] o creștere a gradului de sofisticare și a impactului față de ceea ce am văzut înainte”, a declarat Beste.

Mai exact, Rusia pare să folosească automatizarea, dar mai subtilă și mai plauzibilă, ceea ce face ca țărilor-țintă să le fie mai greu de detectat și de combătut.

„Probabil că se întâmplă multe lucruri pe care nici măcar nu le putem vedea. Din ce în ce mai multe conversații au loc în canale private (…) pe Telegram și WhatsApp. Este foarte greu de înțeles ce se întâmplă acolo”, a mai spus oficialul.

Cea mai mare campanie împotriva Germaniei, dezvăluită

În acest an, departamentul pentru cultură și comunicare din cadrul Ministerului Federal de Externe al Germaniei a descoperit o rețea de peste 50.000 de conturi false care postau pe platforma X până la 200.000 de mesaje pe zi. Postările, deghizate în opinii din publicații de știri de renume, precum Der Spiegel și Süddeutsche Zeitung, încercau să îi convingă pe germani că ajutorul acordat de guvern Ucrainei subminează prosperitatea germană și riscă un război nuclear.
Beste a spus: „Nu mai este vorba doar de informații care sunt în mod verificabil adevărate sau false. Este mai mult decât atât. Este vorba despre distorsionarea opiniilor. Încercarea de a înclina balanța dezbaterii. Sau de a convinge oamenii că cadrul dezbaterii este diferit de ceea ce este în realitate.”
De asemenea, Republica Cehă l-a acuzat, alături de alte țări europene, pe oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk că a cultivat în secret o rețea de influență în rândul politicienilor europeni pentru a răspândi narațiuni pro-ruse și a submina sprijinul pentru Kiev.
Ceea ce face Rusia, a explicat oficialul german de rang înalt, este „nudging” – un concept din științele comportamentale care constă în utilizarea unor mici indicii sociale și informaționale pentru a schimba subtil opinia sau acțiunea: „Dacă spuneți, de exemplu, «există tot mai multe îndoieli că XYZ…», atunci îi veți face pe oameni mai receptivi la îndoielile legate de acel subiect. În aceste campanii se iau elemente ale realității și apoi se deformează pentru a crea o impresie diferită”, a explicat Beste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *