Autoritățile din China au arestat un bărbat care a folosit ChatGPT pentru a genera fake news

Un bărbat din China a fost arestat după ce a folosit ChatGPT pentru a genera mai multe articole de presă despre un accident feroviar inexistent. Știrile false au fost vizualizate de mii de oameni și au ajuns până la autorități, care au demarat o anchetă.

Bărbatul arestat – identificat ca Hong – a generat, conform Business Insider, cel puțin 20 de articole false despre un accident feroviar fictiv în care ar fi murit nouă oameni. Articolele au fost văzute și de polițiști, care mai târziu au reușit să-l identifice pe Hong ca fiind în spatele postărilor.

La începutul acestui an China a implementat o lege de reglementare a folosirii programelor de inteligență artificială ce, printre altele, interzice crearea și/sau distribuirea de informații false. Hong este prima persoană arestată pentru încălcarea acestei legi, de când aceasta a intrat în vigoare.

Autoritățile au reușit să-l indentifice pe bărbat după ce au observat că articolele erau postate pe anumite bloguri ce aparțineau aceleiași companii. După ce a fost arestat, Hong a recunoscut faptele. Conform The Verge, acesta a declarat că se folosea de ChatGPT pentru a genera știri cu un caracter de clickbait pentru a genera bani din traficul de pe site-uri.

ChatGPT este interzis în China, însă programul poate fi accesat prin intermediul VPN-urilor. Utilizatorii de internet din China au o istorie vastă cu serviciile de VPN, pe care le folosesc pentru a ocoli arhicunoscutul The Great Firewall of China – reglementările impuse de Beijing pentru a crea un internet izolat de cel Occidental.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *