Asociația Jurnaliștilor din Belarus, etichetată drept extremistă de regimul de la Minsk

Asociația Jurnaliștilor din Belarus a fost etichetată de KGB-ul belarus ca fiind „extremistă”. În aceeași situație se află și ziarul independent Brestskaya Gazeta.

Potrivit atât surselor de știri belaruse, cât și Comitetului pentru protecția jurnaliștilor, deciziile KGB în ambele cazuri au fost emise pe 28 februarie și făcute publice săptămâna aceasta. În plus, conform codului penal al statului, oricine participă la formarea sau acțiunile unui grup etichetat ca extremist riscă până la zece ani de închisoare.

„În condițiile actuale, nimeni din Belarus nu ar trebui să se numească în mod public reprezentant al BAJ”, a declarat pentru CPJ Barys Haretski, șeful adjunct al BAJ.

În declarația BAJ se mai precizează că aceasta este „o nouă manifestare a presiunii autorităților asupra instituțiilor media și jurnaliștilor din Belarus”.

Cu toate acestea, Asociația Jurnaliștilor din Belarus nu își va înceta activitățile curente – în schimb, va continua să lucreze din exil.

Nu este prima dată când un organ de presă a fost etichetat ca fiind extremist în Belarus. La mijlocul anului 2021, biroul Brestskaya Gazeta a fost percheziționat, iar în luna noiembrie a aceluiași an, autoritățile au declarat că site-ul său web prezenta conținut extremist.

La 27 august, Curtea Supremă din Belarus a decis să lichideze Asociația Jurnaliștilor din Belarus, după o „anchetă” destul de rapidă.

Pe 9 iunie, Ministerul Justiției a început o inspecție pe scară largă a BAJ. La mijlocul lunii iulie, forțele de ordine au efectuat o altă percheziție în biroul BAJ în absența reprezentanților organizației, biroul fiind apoi sigilat și accesul la acesta a fost blocat. BAJ nu a primit copii ale rapoartelor de percheziție. Tot în acea zi, au fost înghețate operațiunile din contul bancar al organizației.

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri