Aproximativ 30% din persoanele abonate la un buletin informativ de fact-checking au distribuit dezinformare
Oricât de conștient ai fi cu privire la fenomenul dezinformării, tot există șanse să distribui, la un moment dat, un fake news, o arată un studiu publicat în PLOS One.
Rezultatele studiului australian arată că 30% din abonații unui buletin informativ de verificare a faptelor au distribuit o informație falsă de cel puțin cinci ori în ultimele trei luni. Unul dintre cercetătorii implicați a explicat că au fost alese persoane îngrijorate cu privire la fake news întrucât „s-ar părea puțin probabil ca aceștia să fie înclinați să distribuie dezinformare”, conform PsyPost.
Cei 1.397 de participanți au fost rugați să completeze un chestionar privind engagementul cu platforma, cu știrile false, atitudinile față de COVID-19, credința în știință și gândirea conspiraționistă.
Spre deosebire de alte eșantioane, participanții la studiul realizat de RMIT FactLab au o credință mai mare în știință și o mentalitate conspiraționistă mai mică. În ceea ce privește fake news, aceștia s-au declarat îngrijorați de fake news, se încred în informațiile venite de la persoane avizate privind COVID-19 și au încredere că pot distinge dintre informațiile reale și cele false.
Aproximativ 72% au spus că au citit buletinul informativ de verificare a faptelor de fiecare dată când l-au primit.
Dezinformarea i-a păcălit chiar și pe cei la curent cu informațiile
În ciuda acestui fapt, aproximativ 30% au indicat că au distribuit informații malițioase de cel puțin cinci ori în ultimele 3 luni, în timp ce alți 31% au afirmat că au împărtășit informații despre care au aflat ulterior că sunt false.
24% au spus că au contribuit la diseminarea unei posibile dezinformări, o informație despre care nu puteau spune cu certitudine dacă e reală sau nu.
Mai mult, printre principalele motive pentru care respondenții au distribuit informația malițioasă se numără consultarea cu alte persoane cu privire la veridicitatea afirmațiilor făcute (38%). 37% dintre participanții studiului au afirmat că subiectul li s-a părut interesant.
Articole asemănătoare
Meta amenință (din nou) că va bloca știrile pe Facebook. De data asta, este vizată Canada
Un fost jurnalist rus a fost pus sub acuzare pentru trădare. Alți ziariști, arestați pentru că manifestau în favoarea sa
Soția unui prezentator BBC spune că soțul ei este cel vizat de acuzațiile de natură sexuală
Dezinformarea continuă prin broșura ”Adevărul despre noul vaccin ARN”. Despre ”controlul gândurilor” și ”cipul cu numărul 666”
Editiadedimineata: Serbia, prima țară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm