Aplicațiile pentru detectarea dezinformării pot fi utile, dar educația media este soluția pe termen lung

Dezinformarea este, fără îndoială, una dintre cele mai mari amenințări cu care se confruntă democrația în acest moment. În ultimii aproximativ zece ani, utilizarea dezinformării prin diverse canale a ajutat națiuni străine sau organizații rău intenționate să influențeze societățile în direcția care le este favorabilă.

Așadar, este de înțeles cursa de a folosi tehnologia împotriva dezinformării cel puțin în aceeași măsură. Cu toate acestea, utilizarea blockchain și chiar a inteligenței artificiale în stoparea informațiilor false este limitată, ele nereprezentând cea mai bună soluție.

Blockchain nu ne va rezolva problemele, dar ne poate ajuta să le abordăm

Potrivit Editiadedimineata.ro, care citează dintr-o emisiune de pe TVR1, Trei ceasuri bune, Organizația „Cluj IT Cluster” și Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași plănuiesc să dezvolte un software care să detecteze modul în care o știre s-a răspândit în mediul online folosind inteligența artificială și blockchain.

„Noi vrem să creăm un software care va folosi inteligența artificială și tehnologia blockchain, care să vină să arate foarte simplu, ușor, pentru oricine, de unde a plecat o știre, cum a ajuns acea știre la mai multe entități media și în felul acesta să poți arăta care este ”pacientul zero” și cum a ajuns să se transforme știrea respectivă, astfel încât să îți poți da seama cu ușurință dacă știrea respectivă este una falsă, dacă încearcă să dezinformeze și mai ales cum încearcă să dezinformeze”, a explicat Andrei Nistor.

Cu siguranță, blockchain are un potențial imens, dar limitat. Ne poate ajuta să identificăm sursa unui conținut de știri, așa cum o face și pentru alte lucruri online (unele criptomonede, de exemplu), și ar fi de un real ajutor mai ales pentru persoanele a căror sarcină este să verifice informațiile și modul în care funcționează organizația din spate.

Harvard Business Review spune, de asemenea, că blockchain ar putea ajuta la menținerea reputației surselor media netradiționale, cum ar fi creatorii de conținut și jurnaliștii, care „ar putea cultiva un scor de reputație în afara punctelor de vânzare specifice pentru care scriu, adoptând o abordare descentralizată a verificării surselor, a istoricului de editare și a altor elemente ale conținutului lor digital”.

O soluție pe termen lung

Toate aceste programe sunt utile, acest aspect nu este discutabil. Software-ul anunțat ar putea fi de un real ajutor pentru jurnaliști și pentru experții în dezinformare, care au nevoie de instrumente mai simple pentru a urmări modul în care se răspândesc informațiile.

Cu toate acestea, nu ar trebui să ne bazăm doar pe tehnologie. În orice caz, avansul tehnologic ne-a arătat că (deocamdată) nimic nu poate gândi mai bine pentru noi înșine decât noi.

Există dovezi științifice care indică că singurul lucru care funcționează chiar mai bine decât programele de verificare a faptelor și susținerea proiectelor jurnalistice este educația media. Implementarea acesteia la nivel național, prin intermediul sistemelor educaționale și al programelor de conștientizare, ar putea duce la o scădere a numărului de oameni care sunt creduli în fața informațiilor false. În plus, sistemul public ar putea face mai mult atunci când vine vorba de transparență, îmbunătățind astfel relația cetățeni-stat – ceea ce se traduce, de asemenea, în reducerea nevoii primiilor să apeleze la surse de informații nesigure, marginale.

Un cercetător, Michael Bronstein, care conduce de asemenea proiectul GoodNews, a declarat, în acest articol din publicația UE Horizon, că dezinformarea „nu este o chestiune matematică de algoritmi și date, ci o chestiune foarte filozofică despre cum abordăm adevărul”.

Aceasta este o explicație bună pentru poziția în care ne aflăm acum. Prin orice mijloace, trebuie să găsim noi modalități de a facilita dezmințirea informațiilor false, dar soluția pe termen lung este educația media. Pentru a ne întoarce la retorica din 2020, vaccinurile sunt singura modalitate de a tempera o boală. În acest caz, cunoașterea este inocularea împotriva utilizării de informații false împotriva persoanelor, organizațiilor, societății sau chiar a democrației. Investind în lărgirea modului de gândire, ne asigurăm că dezinformarea va avea picioare scurte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *