Angajații New York Times se plâng de comentariile redactorului-șef despre tinerii jurnaliști
În interiorul New York Times, o scrisoare aflată încă în lucru circulă printre jurnaliști cu privire la comentariile făcute de Joe Kahn, redactorul-șef al ziarului, în timpul mai multor interviuri acordate unor publicații precum Semafor și The Wall Street Journal.
Angajații sunt nemulțumiți de modul în care Kahn a reflectat „provocările” angajării jurnaliștilor tineri, despre care a spus că nu sunt „pe deplin pregătiți pentru ceea ce le cerem oamenilor noștri să facă, și anume să se angajeze în ideea de jurnalism independent”.
„Tinerii adulți care urcă prin sistemul de învățământ sunt mai puțin obișnuiți cu acest tip de dezbatere deschisă, cu acest tip de schimb de opinii robust în jurul unor probleme pe care le consideră importante, poate că așa a fost în trecut”, a declarat Kahn pentru Journal, adăugând ulterior că redacția nu este „un spațiu sigur”.
Scrisoarea descrie comentariile lui Kahn ca fiind „generalizări ample care reflectă o slabă înțelegere a oamenilor care alcătuiesc redacția dumneavoastră” și a dezvăluit că personalul, sub conducerea acestui redactor-șef, simte că au existat de fapt mai puține oportunități pentru un schimb de idei, conform Semafor.
„În loc să ne angajăm într-un schimb robust, suntem din ce în ce mai mult descurajați să ne exprimăm deloc. Ni se spune că este potrivit să ne exprimăm îngrijorările sau chiar întrebările serioase doar în cadrul unor conversații individuale cu persoane care ne depășesc în rang”, au scris jurnaliștii.
Mai mult, în scrisoare se precizează: „Departe de a fi deschisă, această politică comunică opusul: o lipsă de dorință de a tolera disidența. Personalul dvs. nu este plin de activiști care încearcă să își impună opiniile asupra raportului. Mai degrabă decât tribalism sau ideologie, cei care își exprimă îngrijorările o fac în interesul acurateței și corectitudinii – pentru a transforma The New York Times în cea mai bună versiune a sa”.
O bătălie nevăzută
În spatele ușilor închise, tensiunile din interiorul New York Times între angajați și directori sunt mai mari. Cu toate acestea, tensiunile nu fac decât să reflecte scena socio-politică din SUA actuale, unde oamenii sunt mai dezbinați ca niciodată între albastru și roșu, democrați și republicani, Biden și Trump.
Interviurile lui Kahn au inclus și strategia NYT în ceea ce privește cursa prezidențială dintre actualul președinte și predecesorul său. El a afirmat clar că dorește să corecteze ceea ce a considerat a fi un exces de jurnalism în timpul primei administrații Trump, în timpul căreia a spus că presa „a mers prea departe” și a fost „prea simplistă”.
„Ne uităm mai atent și punem mai multe întrebări și facem mai multe interviuri… De fapt, i-am întrebat pe oameni: «Ce s-ar întâmpla dacă ați primi o misiune de a merge să faceți un reportaj despre niște oameni care au spus niște lucruri urâte și care nu vă plac, ce ați face?». Iar unii oameni au spus: «Aș refuza reportajul». Bine, atunci ar trebui să lucrezi în altă parte”, a mai spus el în interviul acordat Intercept.
Este clar că conducerea New York Times încearcă să se prezinte ca o instituție media mai centristă și mai nepartizană, în timp ce jurnaliștii de la NYT încearcă să se conecteze cu cititorii prin intermediul unei viziuni personale – ceea ce, dacă îmi permiteți să adaug, s-a dovedit prin studii că funcționează mai bine pe termen lung. Desigur, această situație stârnește și o dezbatere cu privire la nivelul de implicare pe care instituțiile media ar trebui să îl aibă în afacerile publice, dacă acestea amenință democrația.
Dar acesta nu este singurul caz în care vârful și baza NYT au avut fricțiuni: The Intercept a relatat că o dezbatere internă aprinsă a izbucnit în legătură cu un episod din podcastul ziarului, The Daily, despre războiul din Gaza. Se pare că conducerea ziarului dorea ca subiectul războiului din Fâșia Gaza să fie abordat cu delicatețe, pe vârfuri. Mai mult, după ce The Intercept a dezvăluit dezacordurile, Times a lansat o vânătoare pentru a-i găsi pe reporterii care au dat informații site-ului de știri.
Articole asemănătoare
UE va reglementa programele de inteligență artificială precum ChatGPT
Conducerea Digi24 se schimbă. Directorul postului TV trece pe altă poziție
Dezinformarea despre COVID-19, răspândită de conturi false pro-Trump sau QAnon
UE: Facebook, Google și Twitter nu depun destule eforturi în lupta împotriva fake news
Parlamentul European atrage atenția Ungariei cu privire la respectarea principiile democratice