Redactorul-șef al The New York Times, despre jurnalism: „Redacția de știri nu este un spațiu sigur”

Într-un interviu recent acordat Semafor, Joseph Kahn, redactorul-șef al cotidianului The New York Times, și-a împărtășit opiniile cu privire la rolul jurnalismului și la provocările cu care se confruntă redacțiile de știri în prezent.

Kahn a subliniat că redacția de știri nu este un spațiu sigur. El consideră că rolul presei de știri într-un mediu democratic nu este acela de a înclina acoperirea în favoarea unui candidat sau a altuia, ci de a oferi o acoperire dură și bine conturată a ambilor candidați. Mai mult, șeful cotidianului american consideră că mass-media este un pilon al democrației, nu un instrument al puterii.

Prejudecățile în media

Când a fost întrebat de ce nu consideră că este de datoria sa să îl ajute pe Joe Biden să câștige, Kahn a răspuns că o presă bună este a patra putere. El crede că amenințările la adresa democrației sunt atât de mari încât mass-media nu ar trebui să renunțe la rolul său central de sursă de informații imparțiale. El consideră că presiunea de a deveni un instrument al campaniei lui Biden este asemănătoare cu transformarea ziarului Times în Agenția de știri Xinhua sau Pravda.

„Este treaba noastră să acoperim întreaga gamă de probleme pe care le au oamenii. În acest moment, democrația este una dintre ele. Dar nu este cea mai importantă – se întâmplă ca imigrația să fie pe primul loc [în sondaje], iar economia și inflația sunt pe locul doi. Ar trebui să nu mai acoperim aceste lucruri pentru că sunt favorabile lui Trump și să le minimalizăm? Nici măcar nu știu cum ar trebui să funcționeze acest lucru în viziunea lui Dan Pfeiffer sau a Casei Albe. Devenim un instrument al campaniei lui Biden? Ne transformăm în agenția de știri Xinhua sau Pravda și scoatem un flux de lucruri care le sunt foarte, foarte favorabile și scriem doar povești negative despre cealaltă parte? Și asta ar realiza – ce?”, a spus acesta.

Poziția The Times

Kahn a recunoscut că Times a mers „prea departe”  în vara anului 2020 și consideră că rolul său este de a se retrage de la „excesele” din acea perioadă. El a declarat că este adevărat că agenda lui Biden este mai mult în concordanță cu partidele și candidații tradiționali ai establishmentului, iar Times raportează acest lucru și îl face clar.

Întrebat ce ar putea crede un extraterestru despre actualul președinte al SUA citind Times, redactorul-șef al ziarului a răspuns: „Cred că ar vedea o părere mult mai favorabilă despre conduita lui Biden asupra politicii externe într-un moment dificil decât arată sondajele de opinie pe care publicul larg o crede. Raportarea în detaliu a angajamentului său real față de securitatea națională; implicarea sa profundă în războiul din Ucraina cu Rusia; construirea sau reconstrucția NATO; și apoi sarcina foarte, foarte dificilă de a gestiona Israelul și stabilitatea regională legată de războiul din Gaza … arată un grad de implicare și de stăpânire a unora dintre detaliile politicii externe. Cred că până și un extraterestru l-ar vedea pe Biden ca fiind mult mai practic în acest domeniu. S-ar putea să nu vă placă rezultatele. Cred că publicul larg crede de fapt că el este responsabil pentru aceste războaie, ceea ce este ridicol, pe baza faptelor pe care le-am raportat. Dar cred că ați obține un portret foarte favorabil al lui. (…) Deci cred că ați obține un portret destul de bine conturat și corect al lui Biden. Bineînțeles, ați vedea, de asemenea, unele articole despre fragilitatea și vârsta sa. Dar depinde. Este acest străin un cititor vorace care vine în fiecare zi? Dacă da, nu va vedea atât de multe despre vârsta [lui Biden]”. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *