America a oprit peste 90 de site-uri iraniene care erau folosite în campanii de dezinformare la nivel global

În decursul zilei de miercuri, Departamentul de Justiției din Statele Unite ale Americii a anunțat că a oprit 92 de site-uri operate de Iran, folosite pentru a distribui fake news-uri și propagandă.

Domeniile, printre care se numără și site-uri care imitau publicații media, erau implicate în „campanii de dezinformare la nivel global” ale Corpului de Pază Revoluționară Islamică (IRGC), după spusele autorităților americane, citate de ZDnet.com.

Printre subiectele abordate de unul dintre site-uri, newsstand7.com, se numără probleme actuale ale societății americane. Mandatul lui Donald Trump, mișcarea Black Lives Matter și criza cauzată de COVID-19 sunt câteva dintre subiectele promovate de site-urile IRGC.

„Aceste domenii au vizat un public din Statele Unite fără înregistrarea corespunzătoare conform FARA și fără a notifica publicul american cu o notificare vizibilă că conținutul domeniilor a fost publicat în numele IRGC și al Guvernului Iranului”, a afirmat Departamentul de Justiție, făcând trimitere la legislația FARA, care prevede ca entitățile străine să dea dovadă de transparență atunci când emit mesaje în spațiul public american.

Dintre cele 92 de domenii, șapte dintre ele erau îndreptate direct către Statele Unite ale Americii, în timp ce restul 88 vizau publicul din Europa, Orientul Mijlociu și Asia de Sud-Est.

Acțiunea a avut loc după un pont dat de Google. Ulterior, și Twitter și Facebook au ajutat la destructurarea rețelei.

sursa foto: wexnermedical.osu.edu

Alexandra Irina Minea:
Leave a Comment

Acest website foloseste cookie-uri