Agențiile de presă ruse discreditează prin social-media vaccinurile americane în America de Sud

După ce au atacat din plin campania alegerilor electorale din SUA, agențiile ruse de presă și-au axat o nouă țintă a dezinformării: convingerea statelor Americii latine că vaccinul Sputnik V produs de ruși este mai eficient decât cele produse de competitorii americani de la Pfizer sau Moderna.

Poate că vaccinul Sputnik are un preț mai mic și necesită condiții mai puțin dificile de transport, așa cum spune presa rusă, însă opiniile exprimate asupra vaccinurilor occidentale sunt înafara adevărului. Specialiștii Alianței pentru Securizarea Democrației, un grup de advocacy care urmărește dezinformarea rusă, au declarat pentru TheNewYorkTimes că informațiile diseminate de presa rusă despre vaccinurile occidentale sunt exagerate, scoase din context și puse într-o lumină negativă  fără dovezi, pe când datele vaccinului rusesc sunt mereu îmbrăcate într-un raport pozitiv.

Pe platformele de social media Facebook și Twitter au fost distribuite numeroase link-uri către știri care au raportat potențiale legături între cazurile unor decese și vaccinurile americane, dar au omis rapoartele anchetelor medico-legale care infirmă această legătură. Veridicitatea acestor informații a fost întărită prin distribuirea lor pe contul de Twitter al Ambasadei ruse din capitala Mexicului.

sursa foto: nytimes.com

Potrivit unui ONG pentru susținerea presei independente, First Draft, este una dintre cele mai mare campanii de dezinformare desfășurate în America Latină și pare că are efect. Încă de luna trecută Argentina a lansat programul de imunizare al populației cu vaccinul Sputnik V, iar săptămâna trecută Mexicul a încheiat un acord pentru achiziționarea a 24 de milioane de doze de vaccin rusesc.

Se pare că distribuirea datelor false despre vaccinurile concurente s-a ameliorat din luna decembrie, când Universitatea Oxford a anunțat desfășurarea unui studiu care se va concentra pe combinarea a două doze de vaccinuri diferite.

Analiștii au urmărit de asemenea acțiunile de dezinformare rusești din Africa Centrală și de Vest derulate în cel puțin 6 limbi diferite, dar și alte false articole răspândite în Europa de Est. Totodată s-a observat și faptul că dezinformarea asupra vaccinurilor americane este încercată și de China. Luna trecută, un cont Twitter dedicat Sputnik V a inclus un raport chinez care susținea în mod fals că americanii au mușamalizat anumite cazuri de decese provocate din cauza vaccinului Pfizer.

Campaniile de dezinformare au demarat încă de când președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat că a fost aprobat serul Sputnik V, în august 2020. Odată cu eforturile companiilor de social media de a elimina conținutul dezinformator de pe platforme, agențiile de presă susținute de Kremlin s-au concentrat pe promovarea unor știri selective care înconjoară adevărul, mai degrabă decât să-l respingă.

Paginile Russia Today și Sputnik care vizează publicul vorbitor de spaniolă au generat peste 1.000 de postări cu peste șase milioane de interacțiuni în ultimul an cu cuvântul „vacuna”, spaniolă pentru vaccin. Cercetătorii au spus că eforturile anterioare ale Rusiei s-au concentrat pe alte ținte, cum ar fi vaccinul Oxford-AstraZeneca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *